<p>Piet en Dorry. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Piet en Dorry. (foto: Henk Lunenburg)

Piet en Dorry van Hooft-Janssens 60 jaar getrouwd

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Piet (89) en Dorry (82) van Hooft-Janssens uit Uden trouwden op 22 november 1961 voor de kerk. Dit jaar vieren ze hun diamanten huwelijk.

door Henk Lunenburg

Piet is geboren in Uden en Dorry in Tilburg. De ouders van Piet hadden een bierbrouwerij op de hoek van de Kerkstraat/St. Janstraat. Het gezin telde tien kinderen. Zijn vader bracht met paard en wagen biervaten naar cafés in Uden en alle omliggende dorpen. Dat was hard werken. Piet ging na de basisschool naar de tabaksfabriek in Uden, en na 1,5 jaar ging hij bij Diks wasserij werken. Dorry groeide op in Tilburg en bezocht daar de basisschool en de huishoudschool. In 1960 vertrok Dorry op haar 21e met een vriendin naar Uden om te gaan werken in het St. Jan Gasthuis. Ze woonde daar intern. Op Eerste Kerstdag 1960 kwam Dorry terug van een bezoekje aan Tilburg en ging op de afdeling kijken of er nieuwe patiënten waren. Een vrouw op leeftijd was nieuw binnengekomen ze was heel bezorgd over haar jongste kind ‘Pietje’. Later werd duidelijk dat Pietje geen klein kindje was waar ze zich zorgen om moest maken. “Op de eerst volgende zondag ging ik naar de kerk en Pietje kwam naast mij zitten. We hebben zoveel zitten kletsen dat we niets van de H. Mis hadden mee gekregen. Dit was het begin van onze verkering.” Op 30 september 1961 trouwden ze voor de wet en op 22 november voor de kerk. “Dat we zo snel getrouwd zijn had een reden, want we kwamen dan sneller in aanmerking voor een huis. Onze zoon werd in 1963 geboren, hierna volgde nog twee dochters. Nu hebben we zeven klein- en vier achterkleinkinderen.”

Zwemmen
Zwemmen was een belangrijk onderdeel in het leven van het echtpaar. Dorry was lid van de vrouwenbeweging en ging gymmen bij V&K. Ze was ook penningmeester van de gehandicapten zwemclub. Piet is van zijn 9e tot zijn 30e levensjaar lid geweest van de harmonie De Eendracht. Daarna ging hij zwemles halen bij Ziog, dat vond hij zo leuk dat hij verschillende zwemopleidingen heeft gevolgd. Bijna 30 jaar gaf hij zwemles aan kinderen, volwassenen en gehandicapten. Ook begeleidde hij hen tijdens zwemwedstrijden. Na zijn pensioen heeft hij 10 jaar zwemles gegeven in Heeswijk-Dinther. Uit handen van burgemeester Hehenkamp kreeg Piet in 1990 een Koninklijke Onderscheiding voor zijn 40 dienstjaren bij Diks en zijn inzet bij het gehandicapten zwemmen. Het feest voor hun 60-jarig huwelijk wordt eind deze maand gevierd met een etentje voor familie, vrienden en kennissen.

Meer berichten