<p>Ria en Jan, met de zelfgemaakte poppen van Ria op de achtergrond. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Ria en Jan, met de zelfgemaakte poppen van Ria op de achtergrond. (foto: Henk Lunenburg)

Jan (86) en Ria (83) uit Uden vieren 60-jarig huwelijk

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Jan en Ria de Bruin-van der Ven uit Uden waren op 22 november 60 jaar getrouwd.

Jan (86) en Ria (83) zijn beide geboren in Zeeland, Jan op de Schaijkseweg en Ria op ‘t Oventje. Bij Jan thuis hadden ze negen kinderen, bij Ria waren ze met zeven kinderen waarvan Ria de oudste was. De ouders van Jan hadden een boerenbedrijf, waar veel ruimte was om te spelen. De broers van Jan die ouder waren, werkten mee op de boerderij, Jan hoefde dat niet. Na de lagere school ging Jan naar de mulo en daarna naar de Kweekschool in Nijmegen. Eerst heeft hij 11 jaar op de Paulusschool lesgegeven, en vervolgens tot zijn pensioen op de Bitswijkschool.

Molenaarsdochter
Ria was een molenaarsdochter. Als ze 2 jaar is breekt de oorlog uit en de Duitsers gebruiken de molen als uitkijkpost omdat ze zo beter zicht hadden op het vliegveld. De oma van Ria woonde in Gemert ook op een molen. “Zij nam mij mee naar Gemert omdat het daar veiliger was”, vertelt ze. “Ik heb 12 jaar bij mijn oma en opa gewoond. Met weekendbezoekjes aan Zeeland werd de band met thuis goed gehouden. Ik heb in Gemert een fijne jeugd gehad. Na de lagere school ging ik 2 jaar naar een kostschool en daarna ging ze terug naar ‘t Oventje.” 1 jaar later leert Ria Jan kennen tijdens het dansen bij van Kasteren. Na 7 jaar verkering besluiten ze om op 22 november 1961 voor de wet te trouwen, zodat ze eerder in aanmerking komen voor een huis. “We gingen bij de ouders van Ria inwonen”, vertelt Jan. “Op 26 juli 1962 trouwden we voor de kerk. Toen ons huis in de Pioenroosstraat klaar was, verhuisden we naar Uden. Daar hebben we 59 jaar gewoond.” Sinds 3 maanden wonen ze in een appartement in het centrum.

Sporten
Jan heeft naast zijn werk als onderwijzer veel aan sport- en verenigingswerk gedaan. Dat begon met jeugdvoetballen bij Festilent. Daarna ging hij zwemmen bij De Zeester, waar hij ook bestuursfuncties kreeg. Hij is nu erelid bij de vereniging. “Ik heb 40 jaar geholpen bij de Keien en bij seniorencarnaval van de Knoerissen. Ik zingt en dans graag, vooral country. Ook biljart ik in Eigen Herd.” In 2008 kreeg Jan tijdens een ledenvergadering van de KBO een Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau opgespeld door Burgemeester Joke Kersten. “Dat was een bijzondere verrassing, waar ik nog steeds heel blij mee ben.” Ria heeft verschillende mooie poppen gemaakt, een aantal staan nog te pronken in hun huiskamer. Ze maakte ook Pergamanokaarten, die vond Jan bijzonder mooi. In hun appartement hangen mooie schilderijen die Ria nu maakt tijdens de schilderles in Eigen Herd.

Feest
Toen hun kinderen nog klein waren, gingen ze vaak kamperen in Duitsland en Luxemburg. Later maakten ze diverse busreisjes met de KBO. Jan heeft 10 jaar deze reizen mee georganiseerd. Samen met hun drie zonen, schoondochters, vier kleinkinderen en familie wordt het feest volgend jaar juli gevierd. “We zijn bijzonder blij dat burgemeester Henk Hellegers ons is komen feliciteren”, aldus het echtpaar.

Meer berichten