<p>Maashorst Cleanup Kids ruimen het zwerfafval op.</p>

Maashorst Cleanup Kids ruimen het zwerfafval op.

(Foto: Peter Noy)
FOTO’S

Maashorst Cleanup Kids geven het goede voorbeeld

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ondanks de vrieskou kwamen zaterdagmorgen twintig basisschoolkinderen uit Uden, Zeeland en Schaijk naar wijkcentrum De Nieuwe Pit in Uden om officieel als Maashorst Cleanup Kid te worden geïnstalleerd. Lex van Lierop (11) uit Zeeland van basisschool Vlasgaard is de eerste Cleanup Kid die, onder toeziend oog van initiatiefnemer Alex van der Heijden, het contract mag ondertekenen. Het verbindt de kinderen om gedurende een jaar minimaal één keer per maand, samen met een ouder, zwerfafval in de gemeente Maashorst op te ruimen.

door Peter Noy

Op verzoek van Alex van der Heijden, die werkzaam is voor ONS welzijn, leest Lex het contract voor zodat hij en de andere Cleanup Kids weten waarvoor ze hebben getekend. Als bewijs moeten de kinderen een keer per maand een foto sturen naar de Whatsappgroep Maashorst Cleanup Kids. Bij het contract zit ook een bingokaart met daarop foto’s van alle soorten zwerfafval. De kids kunnen deze afvinken en bij een volle kaart doorsturen naar de organisatie. Nadat Lex een geel hesje heeft aangetrokken en een oranje petje op zijn hoofd, met in zijn handen een blauwe emmer en grijper, jubelt Van der Heijden het uit. “Maar Lex je ziet eruit als een superster.” Lex glundert van oor tot oor en begint direct met het zoeken naar zwerfafval. Voor deze gelegenheid heeft de organisatie extra afval in de speeltuin gelegd, zodat de Cleanup Kids direct hun emmers kunnen vullen. Met haar handschoenen aan probeert Lizzy van Zoghel (7) uit Uden het contract te ondertekenen, dat gaat een beetje lastig. “Hé, niet mijn handschoenen uit, dan heb ik het nog kouder”, roept ze. Ook haar jongere zusje Kiki van vijf jaar is van de partij en wil graag Cleanup Kid worden. Samen met moeder Sharona, zet ze haar naam onder het contract. Dat Lizzy en Kiki al direct de smaak te pakken hadden, bewijzen de foto’s die hun moeder later die dag op Facebook had geplaatst waarop te zien is dat de twee kersverse Cleanup Kids in het centrum van Uden afval aan het verzamelen zijn.

Sharona van Zoghel met haar kinderen Kiki en Lizzy. (foto: Peter Noy)

Medaille van de burgemeester
Ondertussen is Lex al begonnen met het verzamelen van rommel. Zijn moeder, Eefke van der Wijst, heeft gelezen dat je als Cleanup Kid na afloop van het eerste jaar een medaille van de burgemeester ontvangt, dat leek Lex wel interessant. “We zijn thuis best wel bezig met het scheiden van afval. Lex zag laatst andere kinderen afval opruimen en wilde toen meteen zelf aan de slag. Hij kan zich eraan storen wanneer er overal rotzooi ligt. Ik kom regelmatig langs de op- en afrit van de A50 en het is best bijzonder dat daar zoveel rommel in de berm ligt”, vertelt Van der Wijst. Veel afval wat in de natuur terechtkomt wordt moeilijk of helemaal niet afgebroken. “Sigarettenpeuken behoren tot het afval wat niet wordt afgebroken door de natuur”, vult Van der Heijden aan. Als voormalig docent weet hij zijn publiek te boeien met interessante weetjes. “Voordat een banaan is weggerot, duurt een jaar. Een leeg blikje bier of frisdrank doet er vijftig jaar over voordat het vergaan is. En een plastic flesje vergaat nooit en blijft altijd in de natuur aanwezig. Gelukkig zit er nu statiegeld op plastic flesjes zodat deze minder vaak worden weggegooid”, houdt Van der Heijden zijn toehoorders voor. Er is voldoende werk aan de winkel voor de Cleanup Kids. De omgeving van het Foodcourt in Uden is een van de meest vervuilde terreinen in de gemeente Maashorst. Volgens Van der Heijden worden de afvalopruimers daar met open armen ontvangen. Een woordvoerder van de Subway gaf aan dat, wanneer de kids daar komen opruimen, zij na afloop op iets lekkers worden getrakteerd.

Verminderen van afvalstromen
In de gemeente Oss zijn kinderen, die meehelpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen, al wat langer actief. Daar heten ze Mikmakkers en zijn inmiddels met ruim 1.500 kinderen. “Vandaar het idee om dit project ook in de gemeente Maashorst uit te rollen, vertelt Van der Heijden niet zonder trots. “Ik ben toen meteen aan de slag gegaan met het werven van kinderen in Landerd en Uden. Naast het verzamelen van afval gaan we binnenkort naar het Foodcourt in Uden. Ook een bezoek aan afvalverwerker Van Kaathoven en een kringloopbedrijf staan op het programma. De kinderen gaan dan luisteren wat de bedrijven doen op het gebied van het verminderen van afvalstromen.” Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Maashorst, Area, IBN Uden, CSU, Wiltec, Stichting Opus en het Udenfonds. Wie meer wil weten over het project Maashorst Cleanup Kids of voor aanmelden, kan mailen naar atelieralex@outlook.com.

Meer berichten