<p>Marthie tussen de vele Lego-sets. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Marthie tussen de vele Lego-sets. (foto: Henk Lunenburg)

Urenlang Lego sorteren is voor Marthie (75) de leukste hobby die er is

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Te oud voor Lego? Nooit! Tenminste, als het aan Marthie van Hees (75) ligt. Van de woonkamer tot aan de zolder, overal in haar huis in Uden kom je legoblokjes, poppetjes, en andere onderdeeltjes tegen. Hele dagen houdt ze zich bezig met het sorteren, schoonmaken en compleet maken van legosets, om er vervolgens anderen blij mee te maken. “Dit is toch veel leuker dan de hele avond televisie kijken?”

“Nou, dit is het dan!” Marthie staat in het midden van de logeerkamer in haar huis, omringd door honderden legosetjes van allerlei verschillende thema’s: Ninjago, Friends, politie, voertuigen, steden. Allemaal tot op het laatste legoblokje compleet en netjes geprijsd, klaar om naar het volgende adres te gaan. “Vroeger kwamen de kleinkinderen hier nog wel eens logeren, maar zoals je ziet wordt dat nu een beetje lastig”, zegt ze lachend, wijzend op het bed dat vol ligt met zakjes. Maar hoe kon het toch zover komen, een leven vol Lego? “Het begon met de Lego van onze kinderen die ik ben gaan uitzoeken en sorteren. Toen kwam een broer van me langs met een volle bak Lego, en niet lang daarna volgden een nichtje en de kleinkinderen. Ik merkte dat ik het zo leuk vond om de steentjes op kleur te sorteren en daarom ben ik op een dag zelf Lego en setjes gaan kopen.”

Een woonkamer vol
Behalve uitzoeken en sorteren, wordt de Lego ook gewassen en goed schoongemaakt. “Ik vind het belangrijk dat de setjes er allemaal netjes uit zien. Beschadigde onderdelen gaan weg, net als steentjes die niet meer schoon te krijgen zijn. Die wil ik niet verkopen.” De complete sets worden op Marktplaats en Facebook gezet, waar geïnteresseerden ze kunnen kopen. Het speelgoed gaat overal naartoe, van Uden tot Groningen en zelfs België. “Maar het liefst heb ik dat mensen bij ons langskomen om iets uit te zoeken. Iedereen is welkom om tussen de setjes te komen snuffelen!” Marthie vervolgt haar weg nog een verdieping naar boven toe, want ook op zolder wordt er hard gewerkt. Marthie’s man Joep zit achter een laptop, waarop hij door een lijst met Legopoppetjes scrolt. “Mijn man is van de administratie.” Marthie zegt het met een lach. “Hij doet de bestellingen. Dus als er iets mist, dan zorgt hij dat het missende deeltje alsnog naar ons toegestuurd wordt. We zijn samen iedere dag wel tot een uur of 23.00 uur bezig.” Het inkopen van de Lego doet Marthie ook via Marktplaats en Facebook. “Soms mis je heel veel onderdelen waardoor we zelf heel veel bij moeten kopen, en dat valt erg tegen. Maar het kan ook anders. Ik heb ooit een paar grote bakken lego van iemand gekocht, waar bijna 160 setjes in zaten. Een gigantische klus, waarbij we wel eens met ons hele gezin aan het sorteren waren. De woonkamer stond helemaal vol met Lego. Maar toen we klaar waren, bleek dat alles klopte tot op het laatste blokje en tot alle bijbehorende boekjes aan toe. Geweldig!”

Bezig blijven
Alles bij elkaar zou je de bezigheden van Marthie en Joep bijna een onderneming kunnen noemen, maar Marthie noemt het zelf liever een ‘uit de hand gelopen hobby’. “We moeten toch bezig blijven. Ook mijn man heeft er plezier in, het is leuk en fijn dat we er samen mee bezig kunnen zijn.” Stoppen? Geen denken aan. “Ik denk er wel eens over na wat ik dan zou moeten doen. Vroeger was ik nog veel bezig met handwerken, breien en haken, maar dat doe ik niet meer. Televisie kijken doe ik al helemaal niet. Stilzitten is niks voor mij. Dit is toch veel leuker?”

Meer berichten