<p>Opnames van de podcast.</p>

Opnames van de podcast.

Vluchtelingenwerk Uden komt met podcast

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Vluchtelingenwerk Uden is begonnen met het opnemen van een podcast. Teamleider Saskia van Heumen vertelt dat het team door in gesprek te gaan met vluchtelingen meer begrip en openheid hoopt te creëren voor de vluchtelingen die deze kant op komen door recente gebeurtenissen, bijvoorbeeld in Afghanistan.

door Koen de Visscher

Door corona staat het ‘Bekend maakt Bemind’ project, waarbij Vluchtelingenwerk samen met vluchtelingen bezoeken brengt aan bijvoorbeeld scholen of de bibliotheek, momenteel even op een laag pitje. Het blijft echter belangrijk dat het draagvlak wordt vergroot voor mensen die hierheen vluchten. “Dan zou een podcast een goed alternatief kunnen zijn,” denkt Saskia. “Je kunt natuurlijk meer openheid creëren voor vluchtelingen door met ze in gesprek te gaan en die gesprekken openbaar te maken zodat mensen het kunnen beluisteren.”

Onderwerpen
De gesprekken gaan over verschillende onderwerpen: “Waar loop je nou tegenaan hier, wat neem je over uit Nederland en hoe denk je over bepaalde dingen?” Saskia legt uit: “Wat wij juist willen is laten zien dat het gewoon gaat om mensen, zoals jij en ik.” Hierbij helpt het volgens haar ook om in plaats van de verschrikking van het vluchten juist het alledaagse, zoals de gebruiken rond verjaardagen, te bespreken. “Als het gaat over Mohammed uit Syrië en je kent hem, je begroet hem en je komt hem tegen in Uden dan is dat anders dan dat ik het heb over ‘de Syriërs’ die hier komen. Of ‘de Eritreeërs. Er wordt wel wat vriendelijker naar gekeken als je mensen een gezicht geeft.” Door meer begrip en interesse te creëren hoopt Saskia ook meer vrijwilligers te werven. “Hoe fijn is het als mensen uit dezelfde gemeente, die hier de weg al kennen, die de gebruiken kennen, iemand kunnen meenemen daarin?”

Beluisteren
Vier afleveringen van de podcast zijn al opgenomen en meer afleveringen zijn in de maak.
Zodra ze klaar zijn voor publicatie zullen ze te vinden zijn op alle streamingplatformen en op de website van Vluchtelingenwerk: www.vluchtelingenwerk.nl.

Meer berichten