<p>Eefje, Marcel en Guido voor theater De Schalm in Veldhoven afgelopen weekend.</p>

Eefje, Marcel en Guido voor theater De Schalm in Veldhoven afgelopen weekend.

Udenaren en Zeelander in musical ‘The Visit’: ‘Eindelijk weer in het theater’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | 3 jaar geleden deden ze al auditie, en eindelijk staan ze nu met de musical The Visit in theaters in de regio. Eefje van Waes uit Uden, Marcel Driessen uit Zeeland en Guido IJpelaar uit Uden doen mee en kunnen hun geluk niet op: “De lange periode aan voorbereiding heeft ons dichterbij elkaar gebracht.”

The Visit vertelt het verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. “Het is een tijdloos verhaal”, zegt Marcel, die met de rol van leraar één van de hoofdrollen te pakken heeft. “Naast dat het een spannende, meeslepende musical is, heeft het ook echt inhoud.” Guido, trombonist in het live orkest van maar liefst 30 muzikanten, vult aan: “Er komen daarnaast allerlei verschillende muziekstijlen- en stukken voorbij. Onze muzikaal leider Sander Vredenborg zorgt ervoor dat het samenspel tussen het orkest en de cast goed verloopt. Dat is dondersgoed opletten! De live muziek zorgt voor nóg meer energie.”

Passie en emotie
Amateurtheatergezelschap BMT Producties wist 4 jaar geleden de rechten te verwerven voor de uit Wenen afkomstige musical. Gebaseerd op het meeslepende toneelstuk van Friedrich Dürrenmatt met de titel ‘Der Besuch der alten Dame’ had de productie in het najaar van 2020 voor de allereerste keer in de Nederlandse theaters moeten verschijnen, maar helaas gooide corona roet in het eten. “Inmiddels hebben we het stuk drie keer mogen spelen, en dat was geweldig”, straalt het drietal. “We hebben al vele mooie reacties mogen ontvangen, maar het grootste compliment kwam van de oorspronkelijke componist Moritz Schneider uit Zwitserland, die aanwezig was bij de voorstelling in Breda”, vertelt Eefje, in de musical burgemeestersvrouw en onderdeel van het ensemble. “Hij vond onze uitvoering de mooiste die hij ooit gezien had, omdat we het verhaal echt met passie en emotie weten te brengen. De musical begint volgens hem daardoor echt te leven.” De saamhorigheid speelt daarin een belangrijke rol, volgens Marcel. “Het is een hele fijne cast, we zijn zowel op het podium als achter de schermen één geheel.”

Tot in de puntjes
André van Hest, verantwoordelijk voor de regie en vertaling, en voorzitter Alexandra Peperkamp weten de boel in goede banen te leiden. “Zij hebben er mede voor gezorgd dat de musical van hoog niveau is”, zegt Eefje. “Ze pakken het ontzettend professioneel aan, en dat zie je terug op het podium. Het spel, de zetting, de decors, de kledingkeuzes, het lichtplan, de visagie: alles klopt tot in de puntjes. In totaal werken er 115 mensen mee aan de musical. We doen het met z’n allen samen.”

Dichterbij elkaar
Inmiddels zijn er al drie voorstellingen gespeeld, en er volgen er nog drie: op zaterdag 23 april in De Blauwe Kei in Veghel, op zaterdag 21 mei in De Leest in Waalwijk en op zaterdag 18 juni in De Lievekamp in Oss. “We zijn door het coronavirus al 2,5 jaar bezig”, vertelt Marcel. “De musical werd twee keer uitgesteld. Toen het eindelijk weer kon, hebben we onze generale repetitie in theater Markant gerepeteerd. Daarna waren we allemaal zo blij. Eindelijk stonden we weer in het theater en konden we de voorstelling spelen, dat pakte niemand ons meer af! Ik denk ook dat de lange periode aan voorbereiding ons dichterbij elkaar heeft gebracht.”

Kaarten
Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de voorstellingen bij bovenstaande theaters. Je kunt tickets kopen via de websites van de theaters zelf of via bmtproducties.nl. Niet te lang twijfelen, is het advies van de drie. “Dit moet je gezien hebben!”

Meer berichten