Riek en Ben. (foto: Henk Lunenburg)
Riek en Ben. (foto: Henk Lunenburg)

Het geheim van 60 jaar huwelijk van Ben en Riek: ‘Lief zijn voor elkaar en naar elkaar luisteren’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ben en Riek Manders - Emons zijn vandaag 60 jaar getrouwd. Ben en Riek, beide 83 jaar, zijn in de gemeente Uden geboren. Hij in Volkel en zij in Odiliapeel. 

door Henk Lunenburg

Ben was het vijfde kind uit een gezin van elf kinderen. Riek was het vierde kind van de vijf. Bens eerste levensjaren speelden zich af in oorlogstijd, als kind vond hij dat spannend. “Aan de overzijde van hun straat stonden diverse gebouwen waaronder negen Duitse barrakken en iets verderop een Duits ziekenhuis”, vertelt Ben. “Aan het einde van de oorlog moesten wij allemaal ons huis verlaten omdat de Duitsers alle gebouwen gingen opgeblazen. Die herinneringen komen nu weer terug als ik naar het nieuws kijk.” Riek woonde de eerste 7 jaren bij haar opa in Langeboom en kan zich van de oorlog weinig herinneren. “Toen ik terug ging naar huis was ons gezin verhuisd naar Boekel”, vertelt ze. Na de basisschool gaat Ben bij een boer werken, dat beviel hem goed. Hierna werkte hij 3 maanden bij Philips, dat vond hij helemaal niets. Voor hij in militaire dienst ging, heeft hij nog op een fabriek gewerkt waar ze spoelmachines maakten voor weverijen. Na zijn diensttijd ging hij op de Rijkswerkplaats metselen en timmeren leren. Riek heeft altijd huishoudelijk werk gedaan.

Ten dans
Kort voordat Ben in militaire dienst moest, leerde hij Riek kennen in een danstent in Boekel. “Ik heb Ben zelf ten dans gevraagd”, weet Riek nog. “De eerste 3 weken in militaire dienst mocht hij niet met verlof, daarna mocht hij om de 14 dagen een weekend met verlof. Na een verkering van 4,5 jaar zijn we op 17 mei 1962 getrouwd in Boekel. De eerste 2 jaar hebben we in een verbouwde kippenschuur gewoond, waar onze dochter is geboren.” Hierna verhuisden ze naar een boerderijtje op de Eikenheuvel, waar hun zoon ter wereld kwam. Het huis waar ze nu wonen hebben ze zelf verbouwd terwijl ze er al in woonden. Ze hebben nu vijf kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Het geheim van hun 60-jarig huwelijk? “Lief zijn voor elkaar en naar elkaar luisteren!”
Nadat Ben een paar jaar in de bouw had gewerkt, begon hij bij Verlaats Systeembouw, daar werkte hij tot de VUT. “Met Verlaats Systeembouw ben ik 6 weken naar Ethiopië geweest, daar moesten we een kantoor bouwen bij de Nederlandse ambassade”, vertelt Ben. “ Riek mocht ook mee om voor het eten en de koffie te zorgen”. Later is Ben ook nog 6 weken naar Kazachstan geweest om een nonnenklooster te bouwen met systeembouw. Ben heeft altijd een volière met vogels gehad en Riek kweekt planten een plantenkas. “Maar dat lukt nu niet meer”, zegt ze. “De tuin deden we samen. In onze voortuin ligt een verzameling stenen uit landen waar we ooit met vakantie zijn geweest. Een paar grote stenen heeft Ben met een materiaalcontainer uit Ethiopië en Kyrgyzstan naar Uden laten komen.” Jaarlijks gingen ze op vakantie met de caravan en maakten dan mooie wandelingen. In Uden wandelden ze ook vaak in de weekenden op de Maashorst. “Dan begonnen we al om 04.00 uur in de ochtend!” Nu maken ze graag busreizen met de ouderenbond. Binnenkort word het feest in familiekring gevierd, als hun kleindochter thuis is, die nu als au pair in Zwitserland verblijft.

Meer berichten