Marianne (l) en Corry hebben het altijd ontzettend naar hun zin gehad op hun werk.
Marianne (l) en Corry hebben het altijd ontzettend naar hun zin gehad op hun werk.

Bibliothecaressen bieb Zeeland gaan met pensioen: ‘We gaan vooral het contact met de mensen missen’

  •   keer gelezen   Human Interest

ZEELAND | De Zeelandse Corry van Haren (66) en Marianne Dekkers (66) nemen volgende week afscheid van bibliotheek Zeeland. De bibliothecarissen gaan met pensioen: Corry na 16 jaar, Marianne was er maar liefst 33 jaar werkzaam.

“Een sociale baan”, zo noemen de twee hun werk bij de bieb, die in april vorig jaar wegens verbouwing tijdelijk verhuisde naar gemeenschapshuis De Garf. “Ik wilde altijd zo graag bij de bibliotheek werken”, vertelt Corry. “Ik ben hier met een zaterdagbaantje begonnen en maakte overal in de regio uren. Dat werden er steeds meer, tot ik een vast contract kreeg. Het was mijn droombaan, en dat is het altijd gebleven.” De klantenservice, het organiseren van lezingen, hulp bij de Coronacheck of computerproblemen, de taken van bibliothecaris zijn veelzijdig. “Er is veel veranderd door de jaren heen”, zegt Marianne. “Toen ik hier begon ging het echt alleen om het uitlenen van boeken. Inmiddels wordt er vanalles georganiseerd voor bijvoorbeeld scholen of juist ouderen. Veel neventaken naast de boeken dus, maar de collectie blijft natuurlijk het uitgangspunt.”

Contact
Naast de vele leuke afwisseling in hun baan, gaan ze vooral het contact met de mensen missen. “We komen allebei uit Zeeland en kennen iedereen. Er komen hier nu moeders met kinderen die jaren geleden als klein meisje met hún moeder kwamen. Dat is bijzonder.” De twee blijven trouw lid van de bibliotheek, dus de vaste bieb-gangers zullen hen nog vaak genoeg tegenkomen. “Het is wel een beetje een gek idee dat je arbeidsleven nu echt voorbij is. Omdat we zo’n sociale baan hebben, zullen we daar toch wel eventjes aan moeten wennen”, denkt Corry. “Maar verder zullen we ons echt niet gaan vervelen”, vult Marianne aan. “We hebben allebei veel hobby’s waar we nu alleen maar meer tijd voor krijgen.”

Afscheid
De Zeelandse vestiging van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken verhuist in oktober weer naar de vernieuwde locatie aan de Kerkstraat. “Het is jammer dat we dat niet meer gaan meemaken, maar ik ben ervan overtuigd dat het hartstikke mooi gaat worden!” Op woensdag 25 mei van 13.00 tot 16.00 uur krijgt iedereen die dat wil de gelegenheid om Corry en Marianne gedag te zeggen, onder het genot van een kopje koffie of thee en wat lekkers. In de avond is er nog een besloten feestje met collega’s en familieleden.

Meer berichten