Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

‘In de baan van gemeentebode zit alles waar mijn passie ligt’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ton Daanen is een geboren en getogen Udenaar. Inwoners zullen hem vooral kennen als voormalig postbode en nu als gemeentebode. Op 7 juli gaat hij met pensioen.

door Henk Lunenburg

Ton is in 1956 geboren in Uden in een gezin met vier kinderen. Hij had twee broers en een zus. Zijn moeder verzorgde de kinderen en het huishouden, Zijn vader was politieagent in Uden; hij was de laatste 10 jaar was hij werkzaam op de meldkamer in Den Bosch. Ton is werkzaam als gemeentebode bij de gemeente Maashorst. Hij neemt binnenkort afscheid.

Hoe was je jeugd?
“We woonden in de Maatsestraat en hadden een hecht en sportief gezin. Mijn broer Harrie en ik hebben beiden bij UDI’19 gevoetbald en ik heb op hoog niveau badminton gespeeld. Ik had veel vrienden waarmee ik vaak in de buurt van de Kleuter te vinden was. We hebben er gezwommen, gecrost en speedway gereden. Met vrienden gingen we stappen, daar hielden we ook van.”

Wat heb je later nog aan sport gedaan?
“Ik heb even handbal gespeeld, maar de meeste tijd heb ik bij UDI’19 doorgebracht. Na zes jaar voetballen kreeg ik problemen met mijn knie en moest ik noodgedwongen stoppen. Hierna ben ik trainer geworden. Na de knieoperaties heb ik veel gefietst op de mountainbike. Ik ben nog steeds lid van de sportersvereniging van UDI.”

Welke opleidingen volgde je en waar ging je werken?
“Als kind had ik geen idee wat ik later wilde worden, in die tijd wilde elk kind graag profvoetballer worden. Mijn vader en ik hebben dezelfde naam en hij wilde graag dat ik net als hem politieagent zou worden, maar daar had ik geen interesse in. Na de basisschool Pius X ben ik naar de LTS gegaan, daar volgde ik de opleiding schilderen en metaal. Na de schildersopleiding wilde ik naar de schilderacademie in Boxtel, voor de grafische sector en reclame. Mijn vader wilde graag dat ik de metaal inging. Ik heb de opleiding gevolgd en afgemaakt. Daarna kwam ik bij Thechno Freijters automaterialen terecht. Daar heb ik de autolakken en mengmachines binnengehaald. Via Sikkens leverde Freijters autolakken aan diverse spuiterijen in de regio. Ik werkte daar 13 jaar. Hierna ben ik postbezorger geworden bij PostNL. Ik had vaste wijken en was er ook ‘super joker’, wat inhield dat ik inzetbaar was voor diverse werkzaamheden. Ik kreeg weer problemen met mijn knie door het vele fietsen. Met een snorfiets, postkar en auto werd ik bezorger in het buitengebied van Zeeland, Odiliapeel, Volkel en Uden. Ik was een graag geziene postbode en kreeg regelmatig koffie en soms een hapje eten aangeboden. Ik heb dit 17 jaar lang met veel plezier gedaan.”

Heb je een relatie?
“Ik ben nu 15 jaar alleenstaand en daarvoor was ik 27 jaar getrouwd. Uit dat huwelijk heb ik twee zonen en vier kleinkinderen. Vanaf dat ik gescheiden ben, heb ik een Jack Russel gehad. Die is 16 jaar geworden. Een half jaar heb ik geprobeerd om het zonder te doen maar dat is niet gelukt. Nu heb ik Daantje, een jonge Jack Russel pup van 8 maanden.”

Wat zijn je bezigheden na het werk?
“Toen we nog een gezin waren gingen we elk jaar op vakantie, vaak met de caravan en later met het vliegtuig. Nu heb ik met mijn twee broers een spaarpotje waarmee we sparen voor een trip van vijf dagen naar het buitenland. Eens per jaar ga ik met mijn broers naar Amsterdam waar onze zus Willemien woont. Samen maken we daar dan een mooi weekend van.”

Wat zijn je hobby’s? 
“Ik luister graag naar Nederlandstalige muziek, ik ben een echte Hazes fan en heb regelmatig concerten bezocht. Nu ga ik ook naar de Vrienden van Amstel Live. En ik ben een super fan van Max Verstappen, altijd als hij moet rijden hang ik de vlag buiten. Dit seizoen heb ik dat twee keer niet kunnen doen omdat ik niet thuis was, en beide keren heeft hij niet gewonnen. Nog nooit was ik bij een race, misschien gaat dat dit jaar gebeuren in Zandvoort.”

Je bent ook een echte Ajax-supporter.
“Ik heb een seizoenkaart en ga naar alle wedstrijden kijken. Met een man of negen gaan we met een taxibusje naar Amsterdam. Voor de wedstrijd drinken we wat biertjes en maken er een mooi dagje uit van. Na mijn pensioen hoop ik ook naar Europese wedstrijden van Ajax te kunnen gaan, nu is dat niet te plannen met mijn werk.”

Hoe ben je gemeentebode bij de gemeente Uden geworden?
“Op een van de koffieadressen tijdens de postbezorging kwam ik bij Tiny van de Ven, hij was bode via IBN en ging met pensioen. Hij zei: “Ton dat is echt een baan voor jou. Daar zit horeca, post en gastheerschap in.” Ik solliciteerde en van de 89 sollicitanten ben ik het geworden. In Uden ben ik één van de drie bodes. De taken van gemeentebode bestaan uit gastheerschap, trouwerijen, het verzorgen van commissie- en raadsvergaderingen, organiseren van recepties, huismeesterschap, en het verzorgen van in- en externe post. Dit alles is waar mijn passie in ligt. Het gastheerschap vind ik wel het leukste om te doen. Joseph Vos was burgemeester toen ik begon, daarna kwamen Joke Kersten en Henk Hellegers. Tijdens mijn loopbaan heb ik verschillende ministers mogen ontvangen op het gemeentehuis. Het meest bijzondere was dat ik op 12 september 2012 Prins Willem Alexander en Maxima mocht ontvangen. Ze kwamen naar Uden om samen met Udenaren Burendag te vieren in speeltuin de Wiebert. In de lift op weg naar de burgemeester zei de prins dat de baan van bode heel belangrijk was. De minst leuke gebeurtenis was de melding dat er bij de ingang van het gemeentehuis een verdacht koffertje stond. Dit bleek achteraf loos alarm.”

Binnenkort ga je met pensioen.
“Toen ik in 2000 begon, werd het gemeentehuis uitgebreid verbouwd. Er kwam een nieuwe vleugel bij. Op het moment dat ik afscheid neem zit het gemeentehuis weer in een verbouwing, door de samenvoeging tot gemeente Maashorst. De raadzaal is groter geworden en de galm die in de oude raadzaal zat is verdwenen, de kantoren zijn opnieuw ingedeeld en de hele inrichting is gemoderniseerd. Aan het einde van dit jaar zal de verbouwing klaar zijn en kunnen alle medewerkers vanuit dit gemeentehuis hun werk doen. Op 7 juli ga ik met pensioen en neem ik officieel afscheid, de afscheidsreceptie zal op een later tijdstip volgen. Het contact met collega’s en mensen op het gemeentehuis zal ik zeker gaan missen. Echte plannen heb ik nog niet gemaakt, aan de opvoeding van mijn nieuwe hondje Daantje heb ik werk genoeg en op mijn nieuwe E-Bike ga ik vele kilometers fietsen. Misschien ga ik nog vaker naar Ajax en Max Verstappen kijken en meer tijd met mijn kleinkinderen doorbrengen.”

Meer berichten