INGEZONDEN

Ingezonden brief: 'Letterlijk in de kou staan in Nederland'

  •   keer gelezen   Ingezonden

UDEN | We kregen deze week de volgende ingezonden brief binnen: 

"Ik wist niet dat je met je gezin letterlijk in de kou kunt komen staan in Nederland. Het volgende willen we even melden, zodat iedereen die hiermee te maken krijgt dus echt letterlijk door je eigen land en gemeente in de kou gezet kunt worden. Het geval is namelijk dat wij geëmigreerd waren naar Spanje. Daar hebben we 5 jaar gewoond, maar wegens omstandigheden terug moeten keren. Het is nu 8 jaar geleden dat we weer terug zijn. Wij zijn toen dus terug gekomen en gingen naar de woningstichting, toen nog SVU. Daar zeiden ze op dat moment dat we maar bij familie moesten gaan wonen. Ze konden ons niet helpen, wat we ook wel begrepen, omdat we niet ingeschreven stonden. Maar toch, je bent altijd inwoner geweest van de gemeente Uden, maar je mag niet terugkeren en vragen om hulp als je terug keert.
Acht jaar geleden ons dus toch maar ingeschreven, en toen ook nog 10 euro moeten betalen. Nou wil het geval dat, nu zijn we dus al acht jaar verder, we weer een beroep willen doen op Area, Dit omdat de woning die we huren van een particulier verkocht wordt. Hij wil dan graag de woning leeg hebben, en verlengde ons huurcontract niet. Wat blijkt nu bij Area. Na drie keer gereageerd te hebben op woningen (2  zelfs boven de sociale huurwoningprijs) worden we plots geblokkeerd door Area, en mochten we niet meer reageren voor een jaar. Ik heb toen gebeld met Area, en gevraagd waarom ik geblokkeerd was. Ze zeiden dat ik drie maal een woning afgewezen had. Dit is dus totaal niet het geval geweest. Area belt ons om te zeggen dat we de woning niet krijgen, dus een afwijzing van hun kant. Ik had dus een medewerkster aan de lijn hierover, en zei haar dat wij niet gewijgerd hebben, maar dat het van hun kant kwam. Nou...volgens haar was dit hetzelfde...of wij nou de woning weigerde of Area de afwijzing bezorgde, maakt niet uit. Het zijn gewoon drie afwijzingen. Dus blokkade. Belachelijk gewoon. Na veel gepraat werd er één afwijzing teruggedraaid.

Ik heb netjes gevraagd op welke woningen we dan wel mogen reageren, en het blijkt dat we alleen mogen reageren op woningen boven de normale sociale huurgrens van 710.68 euro. Want ons inkomen samen is te hoog. Ik zal uitleggen waarom dit zeer krom is ten opzichte van een makelaar. Mijn man is ook bij Area geweest en kreeg als advies dat we dan maar moesten gaan scheiden, dan kon hij een flatje toegewezen krijgen...Heel grappig, sta ik nog op straat met 2 tieners. Daarop heb ik ook alle makelaars aangeschreven die huizen te huren hebben binnen de gemeente Uden. Vooral op de Abdijlaan, die zijn 845 euro, die zijn van VB&T. Wat blijkt... Ons inkomen is te laag. Nou breekt mijn klomp.  Bij Area is ons inkomen te hoog en bij de makelaar te laag. Hoe dat zo, zul je denken.
Bij Area rekenen ze ons gezamelijk inkomen in totaal, en bij de makelaar rekenen ze het hoofdinkomen én maar 1/3 deel van het tweede inkomen.

Via een vriendin kreeg ik de tip om eens bij de gemeente langs te gaan. Zij hebben toch zorgplicht aan hun inwoners? Ik heb netjes een afspraak gemaakt, en ben ook zeer vriendelijk ontvangen door de dames achter de balie. Zij zagen het probleem ook, en er werd iemand bijgeroepen. Iemand van WMO. Ik weer het hele verhaal verteld. Wat deze goede man mij als tip was, was gewoon lachwekkend. Hij vertelde mij dat ik naar mijn huisarts moest gaan en me totaal gek moest laten verklaren. Dit was ook al zo'n belachelijk idee. Als ik dat zou doen, kan ik mijn baan wel gedag zeggen en kom je niet meer aan de bak.
Ook gevraagd waarom er vluchtelingen in onze woonplaats wel een woning krijgen, en hun eigen inwoners naast de pot pissen. Niet dat ik tegen vluchtelingen ben, nee, dat is absoluut niet zo. We zijn een zeer tolorerend land met tolererende burgers, daar ben ik er ook één van. Maar de gemeente moet een aantal woningen per jaar als statuswoningen voor vluchtelingen toewijzen. Ook werd daarop gezegd, dat wij als Nederlander geacht worden zelf-redzaam te zijn.

Dat zelf-redzaam, dat zijn we zeker. Maar we staan wel in de kou, letterlijk. Volgens Area een te hoog inkomen, volgens makelaar te laag inkomen. Daar komt nog bij...wel scheiden, niet scheiden? Wel mezelf voor gek laten verklaren of niet? En daar sta je dan....per 24 maart op straat met 2 tieners. Het moet niet gekker worden. Bij deze een oproep aan Area, de gemeente en inwoners van Uden. Als iemand ons een huis kan bezorgen, graag een reactie naar Udens Weekblad via redactie@udensweekblad.nl."

Jolanda van Boekel

Meer berichten