INGEZONDEN

'MBO gaat weg uit Uden: historische fout ROC De Leijgraaf!'

  •   keer gelezen   Ingezonden

UDEN | De redactie van het Udens Weekblad kreeg de volgende ingezonden brief binnen:

"Het vertrek van de laatste MBO opleidingen uit Uden is een historische fout van ROC De Leijgraaf. Het voortbestaan van MBO in de regio loopt nu risico.

Een belangrijke reden dat er minder leerlingen naar het ROC in Veghel-Uden-Oss gaan, zou volgens het ROC komen door de ov-jaarkaart. Door te kiezen voor Veghel en Oss als standplaatsen, en niet meer Uden, versterkt dit effect. Als je wat langer in de bus blijft zitten, ben je al in Eindhoven of in Den Bosch. Als de kwaliteit van de opleiding of het aanbod van opleidingen al minder zijn, heb je daar extra veel last van. Door clustering van alle opleidingen kun je juist betere kwaliteit en beter aanbod bieden.

Een andere argument van het dalend aantal leerlingen is volgens het ROC dat de leerlingen steeds meer naar de stad willen om de gezelligheid en beleving. Uden heeft ten opzichte van Oss en Veghel een aantrekkelijker aanbod van horeca en winkels. Uden heeft een centrumfunctie van de regio, juist ook voor deze leeftijd. Uit onderzoek blijkt dat Veghel-Uden-Oss als het ware als één grote stad functioneert. De bedrijven vooral in Veghel en Oss, de regionale voorzieningen in Uden. Daarom zou onderwijs beter in Uden passen en kunnen de scholieren voor stages en praktijk zowel Oss als Veghel bedienen.

Voor de bedrijfsvoering is de verdeling van de opleidingen tussen Veghel en Oss natuurlijk duurder. Clustering van het hele MBO Uden had dit voorkomen. Toen jaren geleden het MBO al grotendeels uit Uden vertrok, was het begin gemaakt van een historische fout. Om nu te kiezen voor alle opleidingen naar Oss en Veghel is het een groot risico dat dit op termijn zelfs zal leiden tot het geheel verdwijnen van het MBO in deze regio. Dan gaan alle leerlingen naar Eindhoven of Den Bosch.

Tot slot, om bovenstaande ontwikkeling met een voorbeeld te duiden. Ziekenhuis Bernhoven heeft wel de goede keuze gemaakt. Handhaving van een ziekenhuis in zowel Oss als Veghel zou hebben betekent dat beide ziekenhuizen in deze regio niet zouden kunnen blijven bestaan. Dan hadden we nu geen goed ziekenhuis in onze regio, maar waren we aangewezen op ziekenhuizen in Eindhoven en Den Bosch. 

ROC De Leijgraaf maakt dus een grote historische fout. Ze zouden juist moeten gaan centreren van de opleidingen in Uden. Voor het behoud van ROC De Leijgraaf en het behoud van MBO voor onze regio. Wij hopen dat ROC De Leijgraaf zich nog gaat herbezinnen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!"

Jan Hens,
Fractievoorzitter VVD-Leefbaar Uden

Meer berichten