INGEZONDEN

'Neem maatregelen om Langegoorstraat aan te passen'

  •   keer gelezen   Ingezonden

UDEN | Onze redactie ontving onderstaande brief. Plaatsing betekent niet dat de redactie het eens is met de inhoud.

“Als twee mensen verloofd zijn, en dus nog steeds verliefd, dan geven ze elkaar cadeautjes om hun liefde te bevestigen. Uden en Landerd zijn momenteel in deze fase en de huwelijksdatum nadert gestaag. Hoog tijd dus voor leuke momenten. Het is misschien een goed idee van wederzijdse toenadering om de Langegoorstraat nog voor het huwelijk even op te knappen. De Langegoorstraat is de weg van Oventje (Zeeland-Landerd) naar de Vluchtoord (Uden) en de Langegoorstraat is niet meer van deze tijd. Na Uden kom je op een asfaltweg die op enig moment stopt en dan verder gaat als een stofbaan met ruim baan voor auto’s en daarnáást een smal fietspad dat een stuk lager ligt en als je daar met je fiets vanaf schiet dan heb je ’n groot probleem want de berm ligt op sommige plekken wel 20 cm lager. Én dat fietspad van een dikke meter breed moet door fietsers uit twee richtingen benut worden. Dus als je vanaf Uden komt, dan kom je op die dikke meter zomaar iemand tegen die vanaf Zeeland komt en dat past niet altijd, temeer daar er paaltjes staan en aan de andere kant de brandnetels en ander prikspul in overvloed groeien. Dit fietspad wordt gebruikt door heel veel scholieren, mensen die in Uden werken (zoals ik) en ook door wielrenners en... scooters! Ook veel oudere mensen met een elektrische fiets weten deze route te vinden. Mensen met een elektrische fiets zetten op hun stuur, meestal één maar soms ook twee spiegels, en als iemand met twee spiegels op een dikke meter iemand tegenkomt met ook twee spiegels... dan kun je de ambulance alvast bellen.

Een extra ‘attractie’ op dit fietspad is het stofbad. Naast het fietspad mogen auto’s rijden over de onverharde weg, en met de temperaturen van de laatste weken is dit een stofweg geworden. Normaaldenkende chauffeurs houden in als ze fietsers zien, maar sommigen geven nog een dotje gas bij, gevolg is dat de wielrijders thuis linearecta de douche in moeten. Het stof kan echter zo’n grote stofwolk vormen, dat het zicht belemmerd wordt.

Voordat de gemeente nu een duur bureau gaat inschakelen, geef ik alvast een tip, tenslotte ben ik ervaringsdeskundige en die weten meer dan zij die op een toetsenbord rammelen en de situatie niet kennen. De meest betaalbare oplossing zou zijn om het huidige fietspad gewoon op te ruimen, want dat paadje is levensgevaarlijk, op de stof/rijbaan leg je dan een ruim fietspad en de auto’s gaan maar over de Patersweg. De Langegoorstraat wordt afgesloten met een poort zodat alleen fietsers er langs kunnen. De boeren die bij hun perceel moeten zijn, krijgen een sleutel van die poort. Deze methode is op meer plaatsen toegepast o.a. bij het Brouwerspad in Zeeland en op de Maashorst zijn heel veel poorten!

Dus lieve gemeente Uden en minstens zo lieve gemeente Landerd, kijk elkaar ’s in de ogen en neem samen maatregelen om de Langegoorstraat aan te pakken, het zal door heel veel mensen gewaardeerd worden en zelden zal een verlovingscadeau zo zijn toegejuicht!

Jan van As

Meer berichten