Logo kliknieuws.nl/uden
INGEZONDEN

‘Komen AED’s in Uden in gevaar?’

  •   keer gelezen   Ingezonden

UDEN | Onze redactie kreeg onderstaande ingezonden brief binnen. Plaatsing wil niet zeggen dat de redactie het eens is met de inhoud.

“Hierbij wil ik een open brief insturen omtrent de AED’s die in de gemeente Uden reeds hangen én voor nieuwe AED’s die nodig zijn om Uden echt hartveilig te krijgen. Mijn achtergrond is dat ik medeoprichter en 11 jaar voorzitter ben geweest van de Stichting Uden Hartveilig. Eind 2018 ben ik gestopt als voorzitter/bestuurslid. Het stokje is overgenomen door de twee blijvende bestuursleden en enkele nieuwe mensen. De stichting is opgericht om zo veel mogelijk mensen op te leiden om hulp te kunnen verlenen bij een circulatiestilstand (hartstilstand) en zo veel als mogelijk Uden te voorzien van AED’s. Daarnaast moeten de AED’s natuurlijk ook onderhouden worden. Ik vind dat de Stichting Uden Hartveilig daar tot op heden goed in is geslaagd.

De start was om cursussen reanimatie/aed bedienen te geven. Dit werd zo goedkoop mogelijk gedaan door 5 euro p.p per cursus te vragen. Doordat we ook 5 euro p.p van de gemeente Uden kregen voor ieder opgeleid persoon was dit net te doen. De opleidingen werden zo ongeveer budgettair neutraal gedaan. De eerste AED’s werden aangeschaft van geld dat bij elkaar werd gelegd door wijkraden, buurtverenigingen, een grote sponsoring van de RABO bank, een goed opgezette actie van de Rotary Uden en tot slot kleinere sponsorbedragen van derden. Waarvoor nog steeds dank. Nu is de stichting op een punt beland dat er nog wel geld in de kas zit, maar dat er niet meer bij komt van grote of kleine sponsoren. Dit geld kan niet besteed worden voor nieuwe AED’s omdat dit geld nodig is voor het onderhoud van de bestaande AED’s. Ik weet dat er meerdere keren is gesproken met de gemeente Uden over het subsidiëren van de AED’s. Deze gesprekken liepen iedere keer op niets uit. Dat in tegenstelling tot de gesprekken van Veghel Hartsafe met de gemeente Veghel. Daar kregen ze 50.000 euro voor de eerste 5 jaar. De gemeente Uden zegt de AED’s niet te subsidiëren omdat dit niet tot hun takenpakket hoort. Mijn vraag is dan ook waarom dat dan in Veghel wel kon. Wil de Stichting Uden Hartveilig door kunnen blijven gaan met AED’s aanschaffen/vervangen daar waar nodig, en dat zijn nog heel wat plekken, dan zal de gemeente hierin bij moeten gaan dragen.

Het is dan ook de vraag of het belangrijker is om de groenste, liefste en aardigste gemeente van Brabant / Nederland te zijn of vindt de gemeente Uden ook de inwoners en bezoekers van de gemeente belangrijk. Ik ben benieuwd!

Tot slot heb ik vernomen dat de Stichting Uden Hartveilig nog op zoek is naar gemotiveerde mensen die het bestuur willen aanvullen om het voortbestaan van de stichting te waarborgen. Door vertrek van 2 bestuursleden en het overlijden van één van de medeoprichters is de groep te klein aan het worden. U kunt zich opgeven per e-mail info@udenhartveilig.nl.”

Willy Hoskens

Meer berichten