Ingezonden brief: ‘Onrust en depressie bij bewoners sloop Uden’

  •   keer gelezen   Ingezonden

UDEN | De redactie ontving onderstaande ingezonden brief. Plaatsing betekent niet dat de redactie het eens is met de inhoud.

“Op 30 maart 2021 kregen de bewoners van Wit Korea, Elisabethstraat, Helenastraat, Smitsstraat, Kerkakkerstraat en de bewoners van de Aert Willemstraat in Volkel een verrassingsbrief van wooncorporatie Area Uden. De brief begon met: ‘We hebben een vervelend bericht voor u. We laten door middel van deze brief weten dat we het besluit hebben genomen uw woning te slopen.’

Een vervelend bericht was het zeker. De bewoners waren als het ware in een shock. Er moest ook meteen een tegenbericht gestuurd worden, dat alle bewoners bezwaar maakten tegen de sloop. In de individuele gesprekken die daar op volgden, bleef Area bij haar standpunt: dat sloop nodig was. Dure woorden als herstructureringsplan, verduurzamingsoperatie en vooral het sociaal plan, dat namen de bewoners niet serieus. Alle meningen van de bewoners waren eensgezind. Zij willen blijven wonen waar ze wonen, zijn tevreden, want de woningen voldoen allemaal aan hun behoefte.

Er volgde 10 juni 2021 een gemeenteraadsvergadering betreft sloop, waarbij de bewoners aanwezig mochten zijn, en er was inspreektijd voor vijf bewoners van de wijken die gesloopt zouden worden. De meningen van de commissieraad waren als het ware verbaasd dat Area met de brief over de sloop de deur wel hard intrapte om dit bericht per brief naar de bewoners te sturen. De discussie en meningen namen lange tijd in beslag, zodat de voorzitter van de raad van mening was om op 5 juli 2021 een nieuwe vergadering te plannen. Deze is niet doorgegaan op aandringen van Area. Een tactische zet om te gaan overzien hoe zij verdere plannen te ontwikkelen om de raad in voordeel te krijgen.

De bewoners zijn ook zeer ontevreden dat de bewonersraad Area zich afzijdig heeft gehouden. Zij hebben de bewoners op geen enkele manier van te voren ingelicht en kwamen pas in actie nadat er commentaar op hen was. Mosterd na de maaltijd. Wat voor uitwerking heeft het besluit op de bewoners? Veel bewoners ervaren onrust. Sommigen werden depressief of kregen lichamelijke klachten. Al om al, er wordt op geen enkele manier vanuit Area naar wat de gevolgen zijn die de bewoners mee moeten maken om hun huis op te moeten geven voor sloop van huizen die goed bewoonbaar zijn. Er zijn helaas bewoners die hun keus op een ander huis hebben laten vallen. Hun reactie was dat zij de spanning om hun huis te verliezen niet meer aan kunnen. Mentaal worden wij gesloopt, met alle gevolgen van dien!”

Jan Rison, bewoner Wit Korea

Meer berichten