Foto: Paul de Groot.
Foto: Paul de Groot.

Magna Carta brengt herinneringen naar de Kruisherenkapel

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Op uitnodiging van De Pul deed de Britse folkband Magna Carta op hun 'The Fields of Eden tour' Kruisherenkapel Uden aan. Nostalgie ten top voor een genietend publiek. Frontman Chris Simpson, inmiddels vierenzeventig jaar oud, speelde met zijn band de sterren van de hemel.

Door Marianne Peters

In 2009 waren ze officieel gestopt, na een groots en waardig afscheidsconcert in Carré. De Britse folkformatie deed vanaf 1969 negenenzeventig landen aan en maakte vijfentwintig albums, met als grootste hits 'Airport song' en Lord of The Ages'. Maar oprichter/zanger/gitarist en constante factor, Chris Simpson, kon het liedjes schrijven en optreden niet missen. Hij pakte zijn gitaar weer op. "Een echte muzikant stopt nooit," zegt hij na afloop van het concert in de Kruisherenkapel. "The Fields of Eden tour is een kleine concertreeks speciaal gemaakt voor Nederland, waar wij nog veel fans hebben. Het is heerlijk om hier in Uden te spelen, vooral op zo'n bijzondere plek. Deze kapel is een gebouw dat respect verdient. Dat merk je aan de ingetogenheid van het publiek. Dat past hier en dat is mooi. Ik heb altijd liedjes geschreven die je hart raken. In een kapel draait alles om het hart. Er ligt hier historie, waarin veel woorden en gezang de ruimte hebben gevuld en zijn blijven hangen. Onze muziek zal nieuwe herinneringen in dit gebouw achterlaten; dat is bijzonder."

Poppodium De Pul koos bewust voor de setting van de Kruisherenkapel, vanwege de bijzondere ambiance. Tijdens het optreden werden oude hits gespeeld, maar ook veel nummers van het in 2015 uitgebrachte album 'The Fields of Eden'. Een unicum voor een band die al zo lang bestaat. Veel songs zijn, zoals vanouds geïnspireerd op de natuur en de teloorgang daarvan. Iets wat Simpson aan het hart gaat. Met onvermoeibare energie werkte Simpson met zijn band aan dit album en aan de tour.

Simpson geeft aan dat het toeren zwaar is. "Na zevenenveertig jaar 'on the road' merk je dat de jaren gaan tellen. Toch heb ik het er graag voor over. We hebben ook nu weer veel aardige mensen ontmoet. Het is mooi te zien dat  niet alleen oudere mensen, maar ook jongeren, nog steeds iets hebben met de muziek van Magna Carta. En voor hoe lang nog? Wie weet. Zeg nooit nooit."

Meer berichten