Cabaretier Mark van de Veerdonk tijdens zijn show Kaaskleum.
Cabaretier Mark van de Veerdonk tijdens zijn show Kaaskleum. Foto: Jaap Reedijk

'Zolang het in mijn hoofd knettert ga ik door'

Kunst en cultuur 1.397 keer gelezen

UDEN | Cabaretier Mark van de Veerdonk staat vrijdag 1 december met zijn show 'Kaaskleum' op de planken in Markant Uden.

Hij vergelijkt zijn hoofd met een vandegraaffgenerator. Je weet wel; zo'n metalen bol waar elektriciteit doorheen raast. In dit geval knettert het van de vragen en gedachtes. "Het knettert bij mij altijd'', vertelt Mark met een lach. "Dat moet ook, zo kom ik op mijn grappen. Het bedenken en schrijven van een nieuwe show is een thrill voor mij. Het gaat erom om op een bestemming te komen, hoe daar te komen. Daar word ik enthousiast van." Grappen heeft hij genoeg. Voor een show schrijft Mark altijd rond de 3000 grollen. "Hiervan komen er 150 terug in een show. Sommige passen niet in het programma of zijn niet goed genoeg. Waarover ik schrijf? Van alles. Ligt er net aan wat er speelt, schrijf sowieso elke dag." Vandaag knettert zijn hoofd over de fietssnelweg tussen Veghel en Uden. "Wat is dat voor iets? Komen er ook flitspalen te staan? Want ja het is een soort snelweg." Of het in zijn volgende show komt of in een column wordt gegoten Mark heeft geen idee.

Verhaal vertellen
Intussen staat hij al 33 jaar op de bühne. Wat ooit begon met een dosis gezonde bluf op het podium tijdens studentenfeestjes is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle carrière als cabaretier en vijftien shows. De laatste in de serie is Kaaskleum. In Kaaskleum is Mark veel losser dan in zijn andere shows. "Als een soort reisleider die de weg niet kent, neem ik het publiek mee in een verhaal met onbekende afloop. Door deze manier van doen ben ik vrijer geworden. Durf meer. Durf te schakelen tussen de ik-persoon en het publiek, ook als er iets onverwachts gebeurd. Dan lacht er iemand in de zaal met lange gierende uithalen of vergeet ik iets cruciaals. Moest ik al pratende nadenken hoe ik dat in de show frotte. De show wordt er alleen maar beter van, het is dan ook al een paar keer aangepast." Het was een uitdaging voor Mark om een verhaal te verzinnen, laat staan te vertellen. "Het is een van de dingen die ik slecht kan: een verhaal vertellen. In Kaaskleum probeer ik een verhaal te vertellen met een kop, met kuiten, zodat het lekker loopt en enorm veel niet ter zake doende uitsteeksels."

Kaaskleum
Kaaskleum gaat over van alles. Onder meer spijt, of zoals Mark het heeft gedoopt: volksziekte nummer één. "Had ik maar dat of dit gedaan… Vind het jammer dat mensen zo denken. Teveel terugkijken naar het verleden. Ik heb eveneens een lading stomme dingen gedaan maar heb er geen spijt van. Ik had misschien naar Amsterdam moeten verhuizen, had ik wellicht in grote theaters als Carré gestaan. Maar dat is achterafgewauwel. Ik ben blij met wat ik doe en dat is het belangrijkste." Dat zijn show ergens en nergens overgaat maakt hem niet uit. "Iedereen haalt wat anders uit mijn shows en dat is het mooie eraan. Het gebeurt regelmatig dat iemand naar mij toekomt en zegt dat hij dit of dat eruit heeft gehaald terwijl ik het zo nooit heb bedoeld." Ook al zit hij al lang in het vak, één ding went nooit. "Het blijft een idioot idee dat mensen twee uur stil zijn en naar mij luisteren." Als het aan Mark ligt blijft hij shows maken. De vandegraaffgenerator draait op volle toeren. "Zolang het daar boven knettert ga ik door."

Kijk voor meer informatie of voor het bestellen van kaartjes op: www.markantuden.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant