Huub van der Sanden bij enkele zilveren voorwerpen uit verschillende perioden (foto Ankh van Burk).
Huub van der Sanden bij enkele zilveren voorwerpen uit verschillende perioden (foto Ankh van Burk). (Foto: Birgit Barten)

Zilveren 'Tussen Kunst en Kitsch' in MRK Uden

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | In de tweede editie van 'Zilver op Zondag' worden aanstaande zondag, 3 december, belangstellenden in de gelegenheid gesteld zilveren voorwerpen te laten taxeren door zilverrestaurator Huub van der Sanden. Hij zal vertellen over de datering, de functie en de waarde van het stuk. De taxaties vinden plaats van 14.00 tot 16.00 uur. Naast de entree betalen bezoekers 3,50 euro voor de taxatie. De opbrengst hiervan komt ten goede aan het museum.

Huub van der Sanden is goud- en zilversmid en beëdigd taxateur. Eerst legt hij het verschil uit tussen de zilver- en de goudsmid. "De goudsmid doet het fijnere werk, voornamelijk gouden en zilveren sieraden. De zilversmid maakt grotere voorwerpen zoals dienbladen en koffiepotten." Om te laten zien hoe een taxateur aan een antiek voorwerp onmiddellijk kan zien uit welke periode het komt, laat hij in het depot allereerst een aantal beelden zien. "Kijk, aan de S-vorm van beelden en aan een knietje naar voren kan ik zien dat het beelden uit de 16e eeuw zijn, want het is gewoon een bepaalde stijl die toen in de mode was. Een beeld uit de 18e eeuw is veel strakker en rechter van vorm", legt hij uit.

Lodewijk XV
Vervolgens laat hij twee zilveren kelken en een kandelaar zien. De eerste kelk heeft een strakke vorm zonder tierelantijnen. "Die stamt uit de periode van Lodewijk XIV. De kandelaar is er een uit de tijd van Lodewijk XV en is getordeerd ofwel heeft een gedraaide vorm. Het is ook heel licht van gewicht, want het zilver moet dun zijn om te kunnen draaien", en hij vervolgt: "De tweede kelk is uit de tijd van Lodewijk XVI en heeft wel een strakke vorm, maar is versierd met guirlandes en bloemetjes."
In een soort van 'Tussen Kunst en Kitsch' kunnen belangstellenden zelf per persoon twee zilveren voorwerpen meenemen om te laten taxeren. Huub: "Dat kan van alles zijn: tafelzilver, sieraden en allerlei andere zilveren voorwerpen. Ik ben altijd benieuwd naar wat mensen meebrengen en of daar voorwerpen bijzitten met een bijzondere achtergrond."

Kerst
De reeks 'Zilver op Zondag' krijgt nog een derde editie op zaterdag 16 december tijdens de Kerstmarkt van 15.00 tot 20.00 uur. Het MRK wordt tijdens de kerstmarkt omgetoverd in kerstsfeer met binnen en buiten twintig kramen met kerstproducten. Kerstmuziek, glühwein en vuurkorven verhogen de kerstsfeer. Huub van der Sanden geeft tijdens de kerstmarkt tips over onderhoud en schoonmaken van zilveren voorwerpen, die bezoekers zelf mee kunnen nemen.

Meer berichten