Vijf Udense acteurs schitteren in de voorstelling 'En waar de ster bleef stille staan'
Vijf Udense acteurs schitteren in de voorstelling 'En waar de ster bleef stille staan'

Udense acteurs van Teugeltheater in voorstelling

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Theatergroep Het Groote Hoofd brengt van 4 tot en met 7 januari de voorstelling 'En waar de ster bleef stille staan'. In het sfeervolle theaterstuk spelen naast professionele acteurs diverse amateurs mee.

Onder die amateurs spelen er maar liefst vijf acteurs van het TeugelTheater in Uden mee. Een bijzondere samenwerking, die extra rollen en verdieping met zich meebrengt. Bij het TeugelTheater in Uden werken mensen met een verstandelijke beperking samen met mensen met een niet verstandelijke beperking om theaterproducties te ontwikkelen, vorm te geven en aan een breed publiek te tonen. De persoonlijke bagage, beleving en artistieke talenten zijn belangrijke uitgangspunten en insteken bij het TeugelTheater. De acteur wordt geleerd om deze in te brengen in het acteren en vorm te geven in verschillende producties en rollen. Voor drie kinderen uit Erp is het al de vierde keer dat ze met hun vader meespelen in een voorstelling van Het Groote Hoofd. "Je merkt dat deze kinderen hun talent ontwikkelen, het plezier straalt er vanaf," vertelt regisseuse Anny van Hoof. "Ze acteren vanuit onbevangenheid en zijn verrassende en sprankelende sterretjes in onze professionele productie." Naast het gezin uit Erp staan ook drie generaties uit één gezin uit Sint Oedenrode op het toneel.

Drie steden, drie keer anders
Het Groote Hoofd speelt 'En waar de ster bleef stille staan' deze kerstvakantie ook in De NWE Vorst in Tilburg en de Warande in het Belgische Turnhout. De hoofdrollen worden vertolkt door de professionele acteurs Rob van Gestel, Paul Hoes en Herman van de Wijdeven. Omdat elke keer een andere groep amateurs meedoet zijn de voorstellingen steeds uniek. Een bijzondere belevenis voor de theatergroep, die als missie heeft om hoogwaardig volkstheater met het Brabantse DNA te maken.

Hoe ver ga je voor naastenliefde?
Het verhaal van 'En waar de ster bleef stille staan' is een actueel en tijdloos stuk over naastenliefde naar een verhaal van de Vlaamse schrijver Felix Timmermans. Drie schlemielen verkleden zich als de drie koningen en halen geld op om naar de kroeg te gaan. Als ze er bijna zijn komen ze langs een armzalige caravan waar net een jonge vrouw is bevallen.
Ze geven al hun geld weg, maar platzak aangekomen bij de kroeg vragen ze zich af wat er is gebeurd. Hebben ze de heilige familie gezien? Of was het een vlaag van verstandsverbijstering? De ervaring verandert hun leven. En dan blijkt elke keer weer: het is niet makkelijk om mens te zijn.

Goud, wierook, mirre en jenever
Deze surrealistische en volkse kerstproductie van Het Groote Hoofd is een verdieping van het in 2016 uitgevoerde 'Goud, wierook, mirre en jenever'. Een kerstvoorstelling om van te genieten en die je aan het denken zet over wat het betekent om mens te zijn.

Informatie
De regie is in handen van Anny van Hoof en de vormgeving en het decor van Jan van Hoof. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Kaartjes zijn te koop via de website van de Blauwe Kei: www.blauwekei.nl. Een kaartje kost 17,50 euro.

Meer berichten