Bij de tentoonstelling wordt het verhaal achter een bijzonder grafveld verteld
Bij de tentoonstelling wordt het verhaal achter een bijzonder grafveld verteld

MRK doet verhaal achter bijzondere vondst met 'Kolonisten van de Maashorst'

Kunst en cultuur 1.555 keer gelezen

UDEN | Het Museum voor Religieuze Kunst opent op zondag 4 februari de tentoonstelling 'Kolonisten van de Maashorst'. Hanneke van Alphen, vrijwilliger van de werkgroep Archeologie van Heemkundevereniging Uden, ontdekte in 2014 samen met andere vrijwilligers een bijzonder grafveld. Tijdens de tentoonstelling wordt het verhaal hierachter verteld.

Maar liefst 29 Merovingische graven (500-750 n.Chr.) werden aangetroffen, net als zeldzame schatten. Het Merovingische grafveld geeft een inkijkje in de vestiging van kolonisten aan de rand van het Merovingische Rijk, tijdens het Europese herstelproces na de val van het Romeinse Rijk. Het kan beschouwd worden als de start van het huidige Europa. In het merendeel van de graven werden uitzonderlijk veel en bijzondere bijgiften aangetroffen. Zwaarden, bijlen, dolken, lansen, schilden en pijlpunten sierden de mannelijke graven. Maar ook waren er veel persoonlijke sieraden, zoals kralenkettingen, kledingspelden en gouden hangers. Een uitzonderlijk werk is een glazen buidelbeker waarvan er maar negen in de hele wereld zijn.

Oudste sleutel van Uden
Het fortuin van Hanneke van Alphen kon niet meer stuk toen zij in de hoek van het grafveld ook nog eens een prachtig bewerkte sleutel vond: de oudste sleutel van Uden. Voor het eerst wordt deze aan de Udenaren getoond. Dit gebeurt tijdens de onthulling van de schat op zondag 4 februari om 13:30. Kinderen tot en met 12 jaar hebben van tevoren meegedaan met de speurtocht 'Kraak de Code'. De winnaar hiervan mag aan heel Uden voor het eerst de schat presenteren.

 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant