Door zijn afgelegen ligging straalt Spitsbergen iets magisch uit
Door zijn afgelegen ligging straalt Spitsbergen iets magisch uit

Filmavond over Spitsbergen in bibliotheek Uden

Kunst en cultuur 864 keer gelezen

UDEN | In bibliotheek Uden wordt donderdag 22 februari een film vertoond van Gerard Faassen uit Schaijk, met toelichting van Ton Cruijsen uit Reek.

Spitsbergen lag 600 miljoen jaar geleden bij de Zuidpool en ligt nu dicht bij de Noordpool. Een verrassende ontwikkeling zo'n reis dwars over de aarde, maar tegelijkertijd verklaart het waarom het er nu zo koud is en waarom er steenkool kon ontstaan toen het in de tropen lag. De eilandengroep is net zo groot als Nederland en België samen en is grotendeels bedekt met landijs en omringd door ijsbergen en pakijs.

Toch is het opvallend hoeveel verschillende planten en dieren er leven. De ijsbeer speelt daarbij een hoofdrol. Door zijn afgelegen ligging straalt Spitsbergen, ook wel Svalbard genoemd, iets magisch uit. Hoe is het om daar naar toe te gaan en deze koude witte wereld van nabij te beleven?

Informatie
Op donderdag 22 februari wordt een tipje van de sluier opgelicht want Gerard Faassen is onlangs op Spitsbergen geweest en heeft er een film van gemaakt. Voorafgaand en tijdens de beelden geeft Ton Cruijsen achtergrondinformatie over het land. De film begint om 20.00 uur. De entree is gratis. Vooraf aanmelden kan via contactuden@nobb.nl of telefonisch via 0413 26 31 01 of aan de balie van de bibliotheek in Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant