The Alan Parsons Project is één van de grote namen die naar Uden komt
The Alan Parsons Project is één van de grote namen die naar Uden komt

'Samenwerken om grote, bijzondere namen naar Uden te halen'

Kunst en cultuur 1.241 keer gelezen

UDEN | Theater Markant en De Pul gaan intensiever samenwerken om een zo mooi mogelijk cultureel programma in Uden samen te stellen. Jan Wouda, directeur van Markant, en Gijs de Louw, directeur van De Pul, vertellen over hun samenwerking en plannen.

De twee mannen zijn op het moment aan het kijken hoe ze de programmering van het theater en het poppodium op elkaar af kunnen stemmen. "We zijn natuurlijk zelfstandige organisaties, dus we moeten niet in elkaars vaarwater gaan zitten", maakt Jan duidelijk. "Maar als je naar het groter belang kijkt, naar het belang van Uden, moeten we kijken hoe we grote, bijzondere namen naar Uden kunnen halen. Nu zijn staan zulke namen vaak alleen maar in de standaard plaatsen als 013 in Tilburg en Paradiso in Amsterdam."

De samenwerking loopt al langer. Zo stond een paar jaar geleden bijvoorbeeld UB40 in Markant Uden in samenwerking met De Pul. "Maar nu hebben we het wel heel actief opgepakt", zegt Jan. "Ik wil dat onze evenementenzaal, die zich hiervoor perfect leent, ook bekend wordt als een zaal voor popconcerten en bijzondere evenementen. We hebben wel popconcerten staan, maar dat is veelal voor het zittend publiek. Ons leek het een heel goed idee om de handen ineen te slaan om onder andere dat voor elkaar te krijgen. Grote namen boeken is iets waar altijd veel geld mee gemoeid is, dus er zit altijd een hele hoop risico aan. Komend jaar staan er een aantal bands op het programma waar een flink prijskaartje aan hangt, waarbij je je eerst wel goed moet afvragen: krijg ik de zaal daarmee vol? Terwijl het eigenlijk een ding is dat net zo goed in De Pul kan staan." Gijs: "Wanneer je als liefhebber een bepaalde band of artiest leuk vindt, maakt het je meestal niet uit onder welk dak je die band of artiest dan ziet. Maar de vraag voor ons is dan wel: hoe bereik je die mensen? Een goed voorbeeld is de Golden Earring, die volgend seizoen in Markant staat. Onder het 'Pul publiek' zitten veel Golden Earring liefhebbers. Wij hebben nou eenmaal een groot rockpubliek. Dan is het eigenlijk heel logisch om die mensen een berichtje te sturen van: let op, de Golden Earring komt naar Uden. Weliswaar niet in De Pul maar wel in Markant."

Krachtiger
Ook capaciteit speelt een grote rol. "In onze zaal kan 'maar' 650 man", vertelt Gijs. "In de zaal van Markant kunnen 1100 mensen. Dan kijken we naar wat het beste past. Soms is het intiem juist heel leuk, soms moet je groter en je hebt natuurlijk ook grensgevallen. Die zou je in De Pul kunnen boeken en bij succes kunnen opschalen naar de evenementenzaal. Het belangrijkste is dat je optimaal gebruik maakt van de voorzieningen die er zijn. Iets hoeft niet per se onder één dak te zitten om te kunnen samenwerken." Jan: "Ik moet daarom soms mijn theaterpubliek naar De Pul sturen, en andersom. Doordat je dat samen doet, word je denk ik een stuk krachtiger."

Toekomst
De mannen sluiten niet uit dat er in de toekomst nog meer mooie dingen worden georganiseerd. "We hebben een aantal ideeën. We zouden bijvoorbeeld misschien Udens talent een bijzonder podium kunnen bieden. Er staan nu regelmatig al lokale talenten op het podium van De Pul. We zouden daar een soort van grote finale van kunnen maken, hier in het theater. Blijft het wat kleiner, dan kan dat bij De Pul."

Alpe d'HuZes
De twee starten hun samenwerking symbolisch door samen de Alpe d'HuZes te beklimmen op 6 en 7 juni. Via opgevenisgeenoptie.nl (onder de namen Jan Wouda en Gijs de Louw) kun je een donatie doen. De opbrengst daarvan komt volledig ten goede aan het KWF.

The Alan Parsons Project
Een opvallende naam die voortgekomen is uit de samenwerking is The Alan Parsons Live Project. Al in 1969 zette de bebaarde Brit zijn eerste schreden in de muziekbusiness dankzij zijn bijdrages aan het baanbrekende Beatles-album Abbey Road. Ook zijn werk als secure engineer aan de Pink Floyd-platen Atom Heart Mother en Dark Side of the Moon zijn de boeken in gegaan als uiterst vernieuwend en experimenteel. Tijdens de jaren zeventig koppelde ook zijn eigen Alan Parsons Project progressieve rock aan - in die tijd - superieure studiokunstjes. Parsons haalde er verschillende gouden platen mee. Deze man kent werkelijk alle kneepjes van het vak om een plaat optimaal te laten klinken. Van meezingers, tot muzikale hoogstandjes en bezwerende geluiden. The Alan Parsons Live Project staat op 19 maart 2019 in Markant.

Hieronder zijn alle concerten die uit de samenwerking De Pul en Theater Markant zijn voortgekomen te bekijken:


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant