Gijs de Louw (foto: Ad van de Graaf)
Gijs de Louw (foto: Ad van de Graaf)

De Pul: al 50 jaar heilige grond

Kunst en cultuur 1.082 keer gelezen

UDEN | Wie jarig is, trakteert. De Pul pakt dat serieus op en verwent bezoekers zelfs een jaar lang! Vooral met muziek, uiteraard, maar ook in de vorm van een terugblik op vijftig jaar Pul-historie (samen met Omroep Brabant). Directeur Gijs de Louw vertelt.

Gijs is directeur van Compass Uden, waarin het Udense jongerenwerk en cultuurpodium De Pul zijn verenigd. Een uitstekende combinatie, stelt Gijs. "De muziekindustrie is veranderd, popmuziek vergrijst. Jongeren van nu vinden hun muziek vooral op Spotify, YouTube en op festivals. Doordat wij jongeren via Compass aan ons binden, weten we heel goed waar behoefte aan is en hoe we ook anno 2018 actueel en eigentijds kunnen zijn in onze programmering. Daarnaast boeken we ook regelmatig klassiekers. Het zorgt voor een breed bereik van De Pul in de regio."

Berucht
In de voorbereidingen op het 50-jarig jubileum dook Gijs in de rijke archieven. Hij vertelt over de beginjaren, toen De Pul (opgericht door Kruisheer Jan Donkers) berucht was in Uden en omgeving. "De Pul was het tweede poppodium van Nederland, alleen Paradiso was een paar maanden eerder geopend. In Uden kon je op verschillende plekken dansen, maar échte popmuziek? Daarvoor moest je hier zijn. Tegelijk kregen we een slechte naam: in De Pul zouden wel eens softdrugs gebruikt worden… Veel ouders verboden hun kinderen om naar De Pul te gaan, maar eigenlijk was dat juist de beste marketing die we konden hebben. Het was ieder weekend ramvol."

Wereldfaam
Tijden veranderen. Maar waar poppodia in het land hun deuren openden en weer voorgoed sloten, vaarde De Pul een eigen koers. Exponentiële groei werd nooit geambieerd, de concertzalen zijn altijd intiem gebleven en nog steeds krijgen ook (nog) onbekendere muzikale talenten de kans een publiek voor zich te winnen. Tegelijk stonden namen van wereldfaam op het Udense podium, en stuk voor stuk houden ze van de sfeer in De Pul – én van Uden. Zo verkende Katie Melua al fietsend het Udense centrum, dronk Steve Harris (bassist van Iron Maiden) een biertje bij Sergeant Peppers en zweert Balkanbeat-tovenaar Stefan Hantel (Shantel) bij de steaks van Marc's BBQ. Grootaandeelhouder is zonder twijfel De Dijk: al een kleine twintig concerten gaf de band in Uden en ook dit jaar waren de muzikanten er weer.

Heilige grond
Toch groeit ook De Pul met de tijd mee. Onlangs boekte het poppodium succes door de samenwerking aan te gaan met Rabobank Uden Veghel. Gijs: "De Rabobank zocht een partner om de Passi te promoten, de nieuwe pinpas voor jongeren. We hebben een sponsorpakket opgesteld en een actie gelanceerd rondom het concert van Ronnie Flex. Kans op gratis kaarten, een Meet&Greet, enzovoorts: de actie had een enorm bereik en grote interactie met de doelgroep. Natuurlijk gaan we niet ieder concert op die manier inzetten, maar het geeft wel aan dat De Pul een interessante partner voor ondernemers kan zijn. En denk aan de faciliteiten die we hebben. In de grote zaal bijvoorbeeld, kunnen we, naast de gebruikelijke 650 staanplaatsen, tot 150 zittende personen herbergen. Stel je voor: dan zit je dus écht te vergaderen op heilige grond!"

Trots
Met genoegen vertelt Gijs over het jubileumjaar 2018. Na optredens van onder andere T.C. Matic, Ronnie Flex en De Dijk volgen er dit jaar nog een handvol knallers. "Blaudzun, Nielson, Memphis Maniacs… Ons programma is uitbundiger dan ooit, het is echt een heel jaar feest. We hebben even gedacht aan een festival-achtige opzet op de Markt, maar de risico's zijn hoog en bovendien: we nodigen onze gasten liever uit in De Pul. Hier is het begonnen, hier zijn we groot geworden. De Pul is onze trots."

Naast de jubileumconcerten volgt er nog een reünie (3 november). Ook maakt Omroep Brabant een 40 minuten durende reportage over 50 jaar De Pul (uitzending in december). Tot slot brouwen de vrijwilligers deze zomer een eigen Pul50 bier in samenwerking met Hemelwater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant