De vorige editie van Muziek bij de Buren (foto: Hans Anneveldt)
De vorige editie van Muziek bij de Buren (foto: Hans Anneveldt)

Genieten van live muziek in Udense huiskamers

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur


UDEN | Er klinkt muziek bij je buren op zondag 9 december. Uden doet namelijk mee aan het landelijke huiskamerfestival Muziek bij de Buren. In vijftien steden in heel Nederland openen mensen gastvrij hun deuren om samen met hun buren (en iedereen uit de stad) te luisteren naar lokale muzikanten.

Alle muzikanten spelen drie mini-concerten van 30 minuten. Overal is de toegang gratis. In 32 Udense huiskamers geven artiesten in totaal 93 optredens; als solist of in groepsverband. Pop, blues, rock, singer-songwriter, vele muziekgenres passeren de revue. Van 13.00 tot 17.30 uur zijn er concerten te beluisteren bij de deelnemende huiskamers. Vanaf 17.30 uur is er een slotfeest bij Meneer Prinsen.

Opening
De dag wordt geopend om 12.00 op de Vijfhuizerweg 19, met muziek van Nona. Vervolgens kunnen bezoekers de rest van de middag op pad naar de huiskameroptredens. Deze zijn op loop- en/of fietsafstand, waardoor je een route kan samenstellen. Voor het programma zie de online programmakrant op uden.muziekbijdeburen.nl. Deelnemende huiskamers zijn te herkennen aan de rood/witte raamborden. Reserveren is helaas niet mogelijk. Zie je een raamposter met 'Helaas we zijn begonnen', betekent dit wachten op de volgende ronde.

Eindfeest
Muziek bij de Buren wordt in iedere stad afgesloten met een eindfeest. In Uden is er vanaf 17.30 een feestelijke afsluitende avond in Meneer Prinssen. Deze is voor iedereen toegankelijk. Het eindfeest is een uitgelezen moment voor alle deelnemers en bezoekers om de dag met elkaar door te nemen en af te sluiten.

Landelijke beweging
Wat in 2013 begon als een Arnhems initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging van steden die zich van hun meest muzikale en gastvrije kant laten zien. Op zondag 9 december openen maar liefst 670 huiskamers in vijftien steden hun deuren. Jonge talenten en ervaren muzikanten verzorgen samen ruim 2000 optredens. Muziek bij de Buren is daarmee een van de grootste muziekfestival van Nederland. Maar belangrijker nog is dat Nederland een krachtig signaal uitzendt door deuren open te zetten en te zeggen: 'Kom maar binnen en wees welkom!'. Steden waar op 9 december Muziek bij de Buren klinkt zijn Arnhem, Bergen op Zoom, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Nijmegen, Sneek, Uden, Vlaardingen, Wageningen en Zwolle.

Meer berichten