Marco Kamphuis
Marco Kamphuis (Foto: Merlijn Doomernik)

Stukjes Uden in nieuwe roman Marco Kamphuis

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Schrijver Marco Kamphuis bracht een maand geleden zijn nieuwe roman 'Schipbreuk' uit. De plaatsen die voorkomen in zijn boek refereren aan Uden, waar hij geboren en getogen is.

Het verhaal in Schipbreuk speelt zich af in 1984. De hoofdpersoon is 18 jaar en krijgt een vriendin, doet eindexamen en gaat studeren. In het boek beschrijft Marco allerlei Udense plekken waar hij zelf een groot deel van zijn jeugd doorbracht, maar dan wel onder een andere naam. Met de school in het boek, het Heilig Hart College, wordt het Kruisheren Kollege bedoeld, tegenwoordig het Udens College. "In de tijd dat ik op het Kruisheren Kollege zat, waren er net als ik in het boek beschrijf kruisheren actief als docent", vertelt Marco. Ook de cafés in het boek verwijzen naar het Udense. "Met café de Zwaan in het verhaal bedoel ik 't Zwaantje in Uden. Dat is daar waar Jambon nu gevestigd is, aan het Lieve Vrouwenplein." 't Cafeeke en 't Stulpke staan beschreven als Café de Posthoorn. "Het is echt een roman en dus fictie. Maar ik kan niet ontkennen dat de hoofdpersoon in het boek op mij lijkt. Ook alle jaartallen komen overeen met de tijd die ik doorbracht Uden." Maar voor de rest is het verhaal verzonnen. "Zeker wat betreft de vrienden die in het boek voorkomen. Ik had een vriendengroep met wie ik op school zat en uitging. Al die portretten van vrienden en vriendinnen zijn composities. Je kunt de personages niet één op één herleiden tot een bestaand persoon." Zo wordt er in het boek verteld over Philip, een jongen die op het oog alles meeheeft, maar met wie het slecht afloopt. "Dat is gebaseerd op drie vrienden die ik in het echte leven gekend heb."

Trilogie
Het boek is een vervolg op de roman Havik, die in 2012 uitkwam en werd uitgeroepen tot Boek van de Maand in DWDD. "Die roman was bedoeld als eerste deel van een trilogie. Het is dus de bedoeling dat er ook een derde deel verschijnt. Dan is de hoofdpersoon weer zes jaar ouder." In het eerste boek was de hoofdpersoon 12 jaar, in Schipbreuk 18 jaar en in het laatste boek 24 jaar, de fase waarin hij afstudeert. "Mijn leven komt precies overeen met de hoofdpersoon in het boek" vertelt Marco. "Ik ben ook in 1984, op mijn 18e, uit Uden weggegaan. Ik vertrok naar Nijmegen om te studeren. Inmiddels woon ik alweer 12 jaar in Utrecht." Ondanks dat hij niet meer in Uden woont, komt hij er wel nog zeker twee keer per maand om zijn moeder te bezoeken.

Marco Kamphuis
Marco debuteerde in 1996 met de roman De medische encyclopedie, waarmee hij de Debutantenprijs won. Daarna publiceerde hij de romans Tamara (1998), Succes (2001), Een rusteloos leven (2006) en De prijs (2008). Zijn doorbraak kwam in 2012 met Havik. In 2014 verscheen Aurore, een gothic novel over hysterie in het Parijs van 1880. Marco is vaste medewerker van Filosofie Magazine en schrijft voor NRC Handelsblad. Ben je benieuwd naar het boek? Het is nu verkrijgbaar in de boekhandels.

Meer berichten