Berry Knapen is één van de tonpraters die op de planken staat (foto: Ad van de Graaf)
Berry Knapen is één van de tonpraters die op de planken staat (foto: Ad van de Graaf)

Lachen met Brabantse 'tonpraatkampioenen'

Kunst en cultuur 1.295 keer gelezen

UDEN | Een middag ouderwets schuddebuiken, dat is wat het publiek te wachten staat bij 'Tonpraoten in ut Tejaoter' aanstaande zondagmiddag in Theater Markant. Tijdens dit 'Gala der Vertelkunstenaars' worden grappige voordrachten en spitsvondige woordspelingen aan het publiek voorgeschoteld, door winnaars van tonpraatkampioenschappen.

Verschillende Brabantse kampioenen nemen voor deze gelegenheid plaats in de speciale 'theaterton' van Theater Markant. Het is de eerste keer dat deze voorstelling in de programmering van het Udense theater staat. René van Boxtel neemt de presentatie deze middag op zich. Hij leidt het publiek op humoristische wijze door de voorstelling. "Ik ben zelf tonprater. Tijdens deze voorstelling zorg ik voor de bruggetjes tussen de ene en de andere act, zonder zelf echt tonprater te zijn." Tonpraten in het theater is volgens hem heel wat anders dan op de plekken waar het meestal gebeurt. "In het theater komt toch een ander soort publiek. Hier is het publiek kritischer en alerter dan een publiek wat in een zaal zit waar de hele tijd volle bladen bier langskomen. Dat is ook heel gezellig en leuk natuurlijk, maar in het theater wordt meer verwacht. Dit publiek vraagt wat extra's, en het is aan de artiesten om dat extra's te brengen."

Succes
De tonpraters kruipen in de huid van een bepaald typetje. "Het publiek wordt als het ware een spiegel voorgehouden. Daarbij mag een dosis zelfspot niet ontbreken. Het publiek wordt op humoristische wijze op het verkeerde been gezet." Het publiek wordt helemaal meegenomen in het verhaal. "Ik krijg na afloop vaak te horen dat ze helemaal in het verhaal van de tonprater zaten. Het is natuurlijk vooral de bedoeling dat het publiek naar huis gaat met een lach." René organiseert Tonpraoten in ut Tejaoter al elf jaar in Waalwijk, waar hij vandaan komt. "Ik ben het een vervolg gaan geven in andere theaters, en het blijkt een succes te zijn. Tonpraoten in ut Tejaoter is humoristische vertelkunst op hoog niveau. Door het tonpraten in het theater te brengen is deze vorm van vertelkunst een aanrader voor liefhebbers van cabaret en conferences. Ik kan putten uit de top 20 van Brabant en daardoor is het niveau echt van hoge kwaliteit."

Artiesten
De artiesten die het podium betreden zijn Berry Knapen, Brabants Kampioen 2018, Hans Keeris, Brabants Kampioen 2017, Rien van Genugten, tweede plaats op het Brabants Kampioenschap 2017, Rien Bekkers, winnaar van de Zilveren Narrenkap, Rob Scheepers, finalist van het Keijenbijters Kletstoernooi en Freddy van de Elzen, winnaar Publieksprijs Brabants Kampioenschap. De presentatie is dus in handen van René. "Dit gezelschap zal je lachspieren danig op de proef stellen. Zorg dus dat je erbij bent!"

Informatie
De middag begint om 15.11 uur, om het carnavaleske er een beetje in te houden. Kaarten kosten 18 euro (excl. 1,85 euro ticketkosten) en zijn verkrijgbaar via www.markantuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant