Het festival werd de vorige jaren steevast drukbezocht
Het festival werd de vorige jaren steevast drukbezocht

Uden Laat Van Zich Horen: 'Veel variatie dit jaar'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Ruim 30 orkesten, bands, koren en solisten, meer dan 650 amateurmuzikanten en ontelbare klanken vullen Theater Markant aanstaande zondag, tijdens de vijfde editie van het amateurmuziek festival Uden Laat Van Zich Horen.

Het was voor de organisatie even spannend of het allemaal wel door zou gaan. In 2018 kon Uden namelijk even 'niet van zich laten horen', en het leek er zelfs op dat halvering van de subsidie voor volksculterele evenementen dit muziekfeest de das om zou doen. "Gelukkig heeft het college toch nog een keer subsidie bijgelegd, zodat we dit jaar weer een mooi evenement neer kunnen zetten", vertelt mede-organisator Mart van Hoorn. "Dat veel mensen daar blij mee zijn bleek wel uit de storm van aanmeldingen die we kregen. We zaten binnen een week na de aankondiging van het festival al helemaal vol met deelnemers." Het festival werd de vorige jaren steevast drukbezocht. "We proberen het festival zo laagdrempelig mogelijk te houden. Theater Markant denkt hierin ontzettend goed met ons mee. Dat uit zich al in de gratis entree, maar ook in de strippenkaart die zij in het leven hebben geroepen. Daarmee kun je vijf consumpties kopen voor 11 euro." Bij de uitgang komen bussen te staan waarin je geld kan doneren, naar wat het festival jou als bezoeker waard is.

Er is een podium extra bijgekomen dit jaar, waardoor de bezoeker non-stop kan genieten van muziek. Sommige groepen doen al voor het vijfde jaar mee, voor andere deelnemers is dit pas de eerste keer. Zo deden Dear Ernest, Blaftand en De Combomannen nog nooit eerder mee. "De variatie dit jaar is groot", aldus Mart. "Bart van Gijn staat bijvoorbeeld met een individuele act op het podium, dat is toch weer net even wat anders dan een koor of orkest. Ook bijzonder is het optreden van de Brummers en het Sleutelorkest. De Brummers bestaat uit de ouderen van zorgcentrum St. Jan en het Sleutelorkest uit mensen met een verstandelijke beperking. Zij zorgen samen voor een uur aan muziek op het podium in de foyer." Voor de eerste keer is er een informatiemarkt, met allerlei verschillende kramen. "Onder meer Kunst & Co, Van der Aa Blaasinstrumenten en Koor Karakter hebben een kraampje. Op deze manier creëren we steeds meer een festival vibe."

Aan het einde van de dag is er een loterij, waarbij meer dan 80 prijzen te winnen zijn. "Een lootje koop je voor 1 euro. Het geld komt ten goede aan het evenement. Hartverwarmend dat ruim 50 Udense bedrijven en ondernemers ons hierbij hebben willen helpen." Vanaf 17.30 uur speelt Udens Big Band in de foyer van het theater. Rond de klok van 18.00 uur komt wethouder Ingrid Verkuijlen langs om de drie hoofdprijzen van de loterij bekend te maken. Daarna gaat het feestje met de bigband nog even door, als afsluiting.

Om 12.00 uur beginnen de eerste koren. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Interesse? Meld je dan via ulvzh@kpnmail.nl of telefoonnummer 06 57 31 30 33.

Meer berichten