Logo kliknieuws.nl/uden
Harrie van Schijndel en Martje Verhoeven. (foto: Ankh van Burk)
Harrie van Schijndel en Martje Verhoeven. (foto: Ankh van Burk)

Udense buurkinderen exposeren in Kunstation

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Als kind waren zij ooit buren aan de Steeuwichtweg in Uden: oud-architect Harrie van Schijndel en kunstenares Martje Verhoeven. Zij gingen ieder hun eigen weg en nu, decennia later, treffen zij elkaar weer in galerie Kunstation aan de Prior van Milstraat 14, waar zij hun werk exposeren. De tentoonstellingsperiode loopt van 27 april tot en met 26 mei. De officiële opening vindt plaats op zondag 28 april om 15.00 uur. De expositie is gratis te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

door Ankh van Burk

Harrie van Schijndel is in Uden bekend als architect. Hij ontwierp verscheidene gebouwen in Uden, waaronder de publieks- en bestuursvleugel van het gemeentehuis, de moskee aan de Kennedylaan en het busstation. Toen hij 12 jaar geleden met pensioen ging, was hij bang de kick van het ontwerpen te missen. Hij keerde terug naar zijn studententijd waar hij de vormgevingsprocessen in de natuur in relatie tot de architectuur moest bestuderen. Hij ontwikkelde dat gegeven tot zijn kunst. Net als in de architectuur, dat gebonden is aan regels en aan eisen en wensen van de opdrachtgever, legt Harrie zich als kunstenaar vast aan eenzelfde maatvoering als vertrekpunt voor zijn kunstwerken. Alle panelen zijn 50 bij 50 cm, met daarbinnen een verdeling in vierkanten van 5 bij 5 cm. Vanuit verschillende invalshoeken gaat hij daarmee aan de slag, geïnspireerd door actualiteit, krachtenvelden of eigen emoties. Vanuit het strakke beginpatroon ontstaat er divers werk dat varieert van geometrische tot organische vormen. Het is driedimensionaal werk, ingekleurd met vaak primaire kleuren en gebaseerd op het idee van de maquette.

Huid
Uitgangspunt bij het werk van Martje Verhoeven is het onderzoeken en hergebruiken van materiaal uit de natuur. Huid is daarbij voor haar een van de belangrijkste materialen om uitdrukking te geven aan haar inspiratie. "De huid is het meest individuele en tastbare orgaan dat alle levende wezens met elkaar delen. De huid geeft ervaringen van het leven van de drager door. Misschien is het daarom een van de belangrijkste materialen om uitdrukking te geven aan wat mij inspireert. Huid laat zich duurzaam verwerken en bewerken en krijgt daardoor een nieuwe identiteit, een bijna eeuwig bestaan. Huid vormt de grens tussen het stoffelijke individu en het geestelijke universum", aldus Martje. Haar materialen zoekt Martje overal tijdens haar vele reizen. Het zoeken en verzamelen van materialen vormt een essentieel onderdeel van het scheppingsproces. Iets 'vooraf' dat onlosmakelijk bij het uiteindelijke beeld hoort. "Ik zoek dan voornamelijk naar mystieke vormen die te maken hebben met religieuze rituelen, verering van vreemde voorwerpen, het animisme." Komend uit een katholiek nest gebruikt Martje soms ook de symbolen uit haar jeugd. Tijdens haar onderzoek vooraf stuit Martje voortdurend op systemen, die de natuurlijke opbouw bij mens en dier weergeven. "Eigenlijk gaat het daarbij om wiskundige systemen die refereren aan de opbouw van flora en fauna. Natuurlijke wetmatigheden, die terugkomen in samengestelde beelden. Hiermee geef ik organisch materiaal een plek en een functie in een nieuwe entiteit, die zo eerder niet heeft bestaan", aldus Martje.

Meer berichten