Logo kliknieuws.nl/uden
Coosje en haar vader Ernst Daniël
Coosje en haar vader Ernst Daniël
INTERVIEW

Warm en intiem concert met liedjes van vroeger

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Iedereen kent het wel: liedjes die je nooit vergeet, omdat zij een bepaalde gebeurtenis in je leven markeren. Dat verschijnsel kennen Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje ook. Rondom dit idee hebben zij een concert opgebouwd met bekende liedjes van vroeger, die periodes uit hun leven markeren, maar die ook vandaag nog inhoudelijk veelzeggend zijn. Liedjes die tijdloos zijn. Het concert vindt plaats op zondag 5 mei om 14.30 uur.

door Ankh van Burk

'ik zou je het liefste in een doosje willen doen' is de titel van het programma, dat gebracht wordt in een decor van de vijftiger en zestiger jaren. Coosje Smid: "Bij ons thuis hebben we de gewoonte om aan de keukentafel muziek aan elkaar te laten horen, die we niet kennen van elkaar en dan te vertellen waarom we dat lied zo mooi vinden. Vaak doet een lied ons herinneren aan een gebeurtenis in ons leven. Vanuit dat idee hebben wij ons theaterconcert opgebouwd." Zij geeft een voorbeeld: "Ik ben nu 29 en zit in een fase, dat ik bang ben, dat ik dingen ga vergeten. Het lied 'Voor ik vergeet' van Spinvis is daarom voor mij zo veelzeggend." Voor haar vader Ernst Daniël is dat het lied 'Witte rozen' van Willy Derby. Dat lied herinnert hem aan de bevalling van zijn moeder van zijn jongste zusje. "Bij die bevalling liet zij bijna het leven." Naast de wat oudere liedjes, worden er ook liedjes ten gehore gebracht van de generatie van Coosje.

Kleinkunst
Er worden onder andere liedjes ten gehore gebracht van Jules de Corte – Het Bruidspaar - , Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink en Toon Hermans – 'Als de liefde niet bestond'. Aan Ramses Shaffy wordt een heel blok gewijd. Coosje: "Onze pianist, Henk Ruiter, is de vaste pianist van mijn vader en was eerder de vaste pianist van Ramses. Vandaar." Coosje hecht er veel waarde aan om de mooie liedjes van vroeger ook aan de jongere generatie over te brengen, zoals mijn vader die liedjes ook op mij heeft overgebracht. Het is een vorm van kleinkunst, die dreigt te verdwijnen." De liedjes worden steeds door Coosje en Ernst Daniël ingeleid aan de hand van een verhaal over het hoe en waarom van hun keuze. Coosje: "We zijn al in een paar theaters geweest met ons concert en steeds ervaren we, dat het voor het publiek een feest van herkenning is, versterkt door het decor, dat de knusse sfeer van vroeger oproept. En iedereen mag lekker meezingen." Voor vader en dochter is het superleuk om samen te werken. Ernst Daniël: "We vertrouwen op elkaar en ontroeren elkaar steeds weer met de liedjes." Voor Coosje is de komst naar Uden extra leuk, omdat haar vriendenclub uit Uden komt.

Tickets
Ik zou je het liefste in een doosje willen doen is op zondag 5 mei om 14.30 uur te zien in de Theaterzaal van Markant Uden. Tickets kosten 20 euro (excl. 1,85 euro ticketkosten) en zijn te reserveren via www.markantuden.nl, telefonisch via (0413) 25 61 10 of via het Informatiepunt.

Meer berichten