De mannen van Aplous op het podium
De mannen van Aplous op het podium

Al twintig jaar applaus voor Boekelse band Aplous

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

BOEKEL | Ze maken muziek zoals ze in gesprek gaan en 'd'n aard' is en dat al twintig jaar. De Boekelse band Aplous speelt Nederlandstalige onverschillige rock met een knipoog waarbij aangetekend moet worden dat deze voor 90% van eigen hand is. Beroemd worden hoeft niet, plezier hebben beslist wel. Dat hebben ze en daarin sleuren ze graag iedereen mee. Het komende jubileumjaar wordt er één met een gouden randje. Om te beginnen mag iedereen met hen los op zaterdagavond 15 juni in de feesttent op het Sint Agathaplein in Boekel voor de afterparty van het beach soccer event van De Vliegenmeppers.

door Wendy van Lijssel

Twintig jaar geleden besloten Edwin Janssen en Mark Rombout uit Boekel hun nog niet krek virtuoze gitaarkunsten te bundelen en gezellig samen te gaan spelen. Het zette Roland Janssen aan om achter een drumstel te kruipen en lessen te nemen. Daarmee was in ieder geval de basis van de band een feit. Na een tijdlang plezierig maar vruchteloos repeteren, sloot Harrie van der Aa aan als zanger en toetsenist. Twee kunstjes die hij, zo wordt lachend teruggeblikt, zich nog wel even diende aan te leren. De naam Aplous, wat uiteraard een ludieke verbastering is van applaus, was al genoteerd. "Ik dacht dat de band Music Family heette, want dat stond op het drumstel. Het was echter het merk van dat instrument", aldus Harrie nuchter.

In verloop van tijd werd er links en rechts wat gehusseld in muzikale capriolen. Samengevat vertrok Mark na een paar jaar en werd zijn plek ingenomen door bassist Corné Donkers. Naast gitarist Edwin Janssen voegden ook gitarist Marijn Raijmakers en drummer David Bullens in. Roland verruilde de trommelstokken voor een microfoon en fungeert al weer vele jaren als frontman. Harrie is allang een volwaardig toetsenist en zorgde en zorgt voor teksten want: "We spelen vooral eigen nummers", meldt het 6-tal. De muziek wordt er tijdens de wekelijkse repetitieavond bij gemaakt. "We pingelen net zolang tot tekst en muziek bij elkaar passen", aldus de band.

De keuze voor Nederlandstalige onverschillige rock wordt in alles doorgetrokken en zijn in Boekel en omstreken 'beroemd en berucht'. Zo kan het publiek bij het nummer 'Is de soep al kloar' rekenen op een bordje soep dat door (ras)entertainer Harrie gekleed als 'soepvrouwtje' uitgereikt wordt. Het is niet alleen de manier waarop vanaf dag één het publiek bediend werd, maar ook zoals de mannen zijn. "Voor ons allereerste optreden in een kroeg in Venhorst maakten we een humoristisch filmpje wat we beamden terwijl we optraden. Het is iets wat we ook daarna zijn blijven doen. Het zijn altijd korte humoristische sketches. We hebben er intussen legio", wordt verteld.

De 20-jarige historie van Aplous wordt met veel bravoure, anekdotes en een grote lach opgediend. Je zou het bijna niet serieus nemen maar: "We zijn door de jaren heen muzikaal echt wel gegroeid. Er zijn tijden dat we grotere optredens niet aandurfden, maar dat is inmiddels achterhaald", zo stellen ze. Daar is geen letter van gelogen. Hun cv laat een lijst zien met optredens bij De Pul, Het Alle Remmen Los Festival. FestyLand, in 013, de 24-uurs Solexrace en met bands als BZB, Bökkers en WC Experience, om er maar eens wat te noemen. Ook op de afsluiting van het jaar tussen Kerst en oud en nieuw bij café Tieleman, waar het altijd volle bak is, is iets waar de heren trots op zijn. Zaterdag 15 juni leuken ze in de avonduren de afterparty van het beach soccer event van De Vliegenmeppers op in de grote feesttent op het Sint Agathaplein in Boekel. Daar is iedereen welkom om mee te komen feesten. Het is gelijk de aftrap van hun jubileumjaar. Wát er allemaal nog staat te gebeuren daar zijn de heren nog over aan het nadenken. Eén ding staat in ieder geval wel vast. "Volgend jaar mei sluiten we op 9 mei af met een eigen tentfeest op Boekelsven. Dan nadenkend: "Er is vanaf het begin tot heden best het een en ander veranderd, maar één ding is ongewijzigd. Wij spelen nog steeds voor de lol."

Meer berichten