Ton Fleskens
Ton Fleskens (Inge van der Wijst Fotografie)

Veiling kunstwerken overleden Ton Fleskens

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Het is deze maand precies vijf jaar geleden dat kunstenaar Ton Fleskens op 25 juni 2014 overleed. Voor zijn zoon Bram een aanleiding om een aantal kunstwerken uit de nalatenschap van zijn vader te veilen. De veiling vindt plaats op zondag 23 juni in Galerie Kunstation aan de Prior van Millstraat 14 in Uden in de grote zaal achter de expositieruimte. De werken kunnen bezichtigd worden vanaf 13.00 uur, waarna om 15.00 uur de veiling begint.

door Ankh van Burk

"Uit respect voor de nalatenschap van mijn vader heb ik liever dat zijn kunst aan de muur hangt bij mensen thuis dan dat het almaar in de opslag staat", verklaart Bram Fleskens zijn idee om de kunstwerken te veilen. "Het geeft mij ook voldoening als mensen het werk van mijn vader weten te waarderen en ervan willen genieten." Ton Fleskens was een veelzijdig kunstenaar, die ook van 'afval' – "noem het geen afval, het is herbruikbaar materiaal," zei hij altijd – schitterende composities wist te maken. Bram: "Hij legde een draai in een bedspiraal en er ontstond een ruimtelijk kunstwerk, dat overigens ook nu geveild wordt. Zo ook een houten beeld, gemaakt van spanten uit het oude Belamgebouw. Naast deze ruimtelijke werken worden er ook tal van schilderijen, alles bij elkaar zo'n 25 kunstwerken, geveild." Vanaf een bodemprijs, de inzet, kan er op de werken geboden worden.

Biografie
Ton Fleskens werd geboren in 1949 in Uden. Na de middelbare school ging hij studeren aan de Vrije Academie en aan de Academie voor Industriële Vormgeving, beiden in Eindhoven. Daar heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar met brede interesses. Naast zijn grote gevoel voor kunst en zijn eigenzinnige ideeën had Ton een grote kennis van de materialen waar hij mee werkte. Hij gaf zijn gevoel, ideeën en kennis over kunst door aan kinderen en volwassenen in talloze cursussen aan het Pieter Breughel in Veghel en bij het Creatief Centrum in Uden. Cursussen tekenen, schilderen en zeefdrukken, maar ook hout- en metaalbewerking. Ton was altijd in staat mensen verder te laten denken en uit te dagen het beste uit zichzelf te halen. Ton had ook een eigen bedrijf, Fleskens Vormgeving en Realisatie. De eigen ontwerpen werden ook door het bedrijf uitgevoerd.

Kunstation
Na zijn pensionering richtte Ton Fleskens weer zijn volle aandacht op de kunst. Zijn eigen kunst en daarnaast het creëren van een plek in Uden waar lokale kunstenaars hun werk konden tentoonstellen, het Kunstation. "Hier heeft hij met veel inzet, toewijding en plezier zijn tijd doorgebracht. Zijn ideeën raakten nooit op, er was altijd wat te doen en hij wist altijd mensen te inspireren, onder andere bij de workshops die hij gaf. Ik ben blij, dat andere mensen, na het overlijden van mijn vader, het Kunstation hebben voortgezet en dat zij nu zo'n mooie ruimte hebben om kunst te exposeren", aldus Bram Fleskens. Bram hoopt op veel belangstelling voor de veiling.

Meer berichten