V.l.n.r.: Frans X Goossens, Patrick van Haren en Christian van Hedel (foto: Ankh van Burk)
V.l.n.r.: Frans X Goossens, Patrick van Haren en Christian van Hedel (foto: Ankh van Burk)

Kleurrijke expositie in Galerie Kunstation

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Wie de komende expositie in Galerie Kunstation bezoekt, raakt ongetwijfeld vrolijk gestemd door de kleurrijke schilderijen, vaak op groot formaat, die er te zien zijn. Het zijn werken van Patrick van Haren en Christian van Hedel, beiden uit Veghel. Daarnaast zijn er beelden te zien van Frans X Goossens uit Nieuw-Bergen in Noord-Limburg. De expositie is te bezichtigen van 15 juni tot 14 juli tijdens de openingstijden op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De feestelijke opening vindt plaats op zondag 16 juni om 15.00 uur.

door Ankh van Burk

Patrick van Haren (1969) volgde een grafische opleiding reclametekenen en -schilderen en fotografie aan Sint Lucas in Boxtel. "Daar deed ik alles fout, maar ik kwam er wel achter, dat het talent in me zat", aldus Patrick.
Hij ging een tijdje naar Spanje, waar hij reclame- en portrettekenen deed. Patrick heeft zichzelf verder ontwikkeld in potloodtekenen en later in kleur en werden zijn werken steeds groter. Patrick: "Ik ben altijd gefascineerd geweest door ogen en haal daar mijn inspiratie uit. In ogen zit heel veel en met ogen maak je contact. Daarom schilder ik de ogen in een portret altijd frontaal, niet wegkijkend, want je moet er contact mee kunnen maken. Ik schilder veel gezichten, niet abstract, maar wel met fantasie."

Blikvangers
Christian van Hedel (1974) is van jongs af aan altijd heel creatief geweest, maar volgde aanvankelijk een opleiding in de bouwtechniek. Tien jaar geleden koos hij toch voor een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunst in Utrecht.
Sinds vijf jaar is hij professioneel bezig met kunst en is hij ook gaan exposeren, onder andere in China en New York. Christian: "Ik schilder voornamelijk abstract over mijn gevoel en over gebeurtenissen en werk met acryl op doek. Gevoelens als liefde, pijn, vrolijkheid probeer ik om te zetten in beeld. Ik heb wel een idee van tevoren, maar gaandeweg verandert dat tijdens het schilderen. Ik werk met kleur en met contrasten. Ik leg mijn werk niet uit, de beschouwer heeft de vrijheid om er zelf iets in te zien. Ik werk ook in het groot en kan daar veel in kwijt. Mijn schilderijen zijn als blikvangers."

Primeur
Frans X Goossens komt met een primeur naar Kunstation. Zijn idee is gebaseerd op zijn liefde voor de muziek, die hij als een ladder voor de ziel beschouwt. "Frans: "Muziek raakt mij fysiek en al op zeer jonge leeftijd ging ik dansen. Uit deze liefde is op het thema dans een reeks beelden ontstaan. Hier probeer ik de typerende dansexpressie te grijpen en rondom ruimtelijk in beweging te zetten. Muziek is knap lastig om in beeld om te zetten. Dat het mij soms lukt, blijkt zeer afhankelijk van een inspiratiemoment. Als ik met gesloten ogen muziek luister, vormen zich beelden in mijn hoofd. Die leg ik vast in schetsen. Op het formaat van een LP veranker ik die beelden in kunstglas met of zonder kleurlaag." Naast deze 'muziekbeelden' zijn er beelden in brons en steen van Frans te zien.

Meer berichten