Joyce tijdens een optreden. (foto: Rik Cosijn)
Joyce tijdens een optreden. (foto: Rik Cosijn)
Interview

'Ik zing dat liedje altijd met een brok in mijn keel'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | De nummers Piece Of My Heart en Mercedez Benz kennen de meesten van ons wel, maar hoe goed kennen we de vrouw die deze nummers zong eigenlijk? De Udense zangeres Joyce van der Sangen dook in het verhaal van Janis Joplin, die in 1969 één van de publiekstrekkers op het Woodstock festival was en, helaas, tot de 'Forever 27 club' behoort. Op donderdag 12 september neemt ze samen met haar band het publiek mee op een muzikale reis door het leven van de blues-/rockzangeres.

door Temmie van Uden

"Ik kende Janis' muziek wel, maar wist niet wat ze écht allemaal heeft meegemaakt", vertelt Joyce, die in het dagelijks leven vocalcoach is en in meerdere cover- en tributebands zingt. "Nadat ik mezelf ging verdiepen in haar leven en muziek en besefte ik me: jeetje, zij heeft het echt heel zwaar gehad in die tijd. Dan snap je haar muziek ook meteen wat meer. Heel veel liedjes zijn echt op haar leven gebaseerd." Net als één van Joyce's favoriete nummers: Little Girl Blue."Dit nummer gaat over een meisje dat niet gelukkig is, niet tevreden met haar leven en wat ze allemaal over zich heen krijgt. Ze zingt het dus eigenlijk over zichzelf. Als ik dat liedje zing in de show doe ik dat iedere keer weer met een brok in mijn keel."

Dagboek
Om de show in elkaar te zetten, verdiepte Joyce zich volledig in het leven van Janis. "Ik heb heel veel informatie verzameld via internet en documentaires. Daarna maakten we een muzieklijst en het verhaal. Ik was alleen zo onder de indruk van de documentaire over haar dat ik meer tekst had dan liedjes. Toen besloten we er een regisseur bij te halen."
Mensen die denken dat ze anderhalf uur naar een Janis Joplin lookalike gaan kijken, komen van een koude kermis thuis. "Ik ga niet Janis Joplin naspelen", zegt de zangeres nadrukkelijk. "We geven een kijkje in haar leven door middel van de teksten die zij geschreven heeft in een dagboek. Ik lees die avond voor uit dat dagboek, om zo dicht mogelijk bij haar gevoel te komen. Op het moment dat ik haar liedjes ga zingen, krijg je wel echt een Janis Joplin sound en gevoel. Wanneer je je ogen open hebt zie je mij staan, als je je ogen dicht hebt, heb je het idee dat je bij een concert van Janis Joplin bent."

Muzikale reis
Het concert is niet alleen bedoeld voor mensen die het Janis Joplin gevoel van toen weer terug willen krijgen. "Het is voor iedereen een mooie avond, van jong tot oud. Een muzikale reis door het leven van Janis Joplin."
Ga jij mee in het bewogen leven van Janis? Op donderdag 12 september ervaar je zelf de sfeer van de sixties, flower power en Woodstock. 'A Night With Janis Joplin' begint om 20.30 uur.
Een kaartje kost 20 euro en is te verkrijgen via de website www.markantuden.nl.

Meer berichten