V.l.n.r: Patrick Manders en Jan en Jos Rooijackers. (foto: Kunstation)
V.l.n.r: Patrick Manders en Jan en Jos Rooijackers. (foto: Kunstation)

Kunstation opent seizoen met familie-experiment

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Na de vakantieperiode start Kunstation Uden weer met de gebruikelijke maandelijkse exposities. Kunstenaar Jos Rooijackers, zijn zoon Jan en schoonzoon Patrick Manders uit Gemert exposeren hun werk. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling hebben zij het idee geopperd om elkaars werk als inspiratiebron te gebruiken. De expositie loopt van 14 september tot en met 13 oktober en is te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening is op 15 september om 15.00 uur.

door Ankh van Burk

Jos Rooijackers is autodidact en werd al in zijn kindertijd geïnspireerd door zijn buurman, de Gemertse kunstenaar Jan van Gemert, bij wie hij kind aan huis was. Het huis was omgeven door kunst en Jos mocht er altijd tekenen, kleien of schilderen. Jos ontwikkelde zich tot kunstenaar met zowel twee- als driedimensionaal werk. Hij maakt gebruik van natuurlijke materialen als steen, hout en metaal en streeft ernaar om de mens en diens houding vast te leggen. In zijn schilderijen spelen ritme en herhaling een belangrijke rol. Samen met zijn vrouw organiseerde hij twintig jaar lang elk najaar een gratis toegankelijke beeldentuin, waar ze vorig jaar mee gestopt zijn. "Het gaf te veel druk om elk jaar weer veel nieuw werk te hebben voor de beeldentuin. We willen meer ruimte voor onze creativiteit zonder dat heilige 'moeten'." Als Jos praat over 'we' bedoelt hij ook zijn zoon en schoonzoon, die beiden ook besmet zijn met het kunstvirus.

Dynamiek
Zoon Jan volgde de Academie voor Kunst en Vormgeving in Sint Joost. Hij maakt studies van plaatsen waar hij is geweest. Omdat het studies zijn, zijn de werken vaak snel gemaakt. Met zijn persoonlijke onderzoek reduceert hij de omgeving tot abstracte minimalistische beelden. Dit onderzoek is vaak de basis voor nieuw werk en in deze expositie wil hij zijn onderzoek tonen. Schoonzoon Patrick had helemaal geen affectiviteit met kunst, maar werd bij de familie Rooijackers met kunst geconfronteerd en raakte ervan in de ban. Hij experimenteert met het thema 'huisjes' die hij vanuit hun gebruikelijke starheid door vormgeving een dynamisch karakter geeft, waarbij de beweging essentieel is, zoals bij de lopende boerderij of het huis dat meebuigt onder windkracht 13. Patrick werkt met hout, metaal, glas en kunsthars.

Kruisbestuiving
Speciaal voor deze tentoonstelling hebben Jos, Jan en Patrick zich laten inspireren door elkaars werk. Zo heeft Jos met het thema 'huisjes' van Patrick een collectie huisjes gemaakt in steen. Jan heeft een veelkleurig schilderij van zijn vader met zwarte verf overgeschilderd. Jan: "Ik vroeg me af hoe ver ik kon gaan. Maar het past bij mijn werk om de emotie eruit te halen en terug te brengen tot vorm en structuur." Jos: "Ik dacht: Oei, weg schilderij, maar het inspireerde mij om er een gevolg aan te geven en met het werk van Jan aan de slag te gaan. Bovendien ging ik met andere ogen naar mijn schilderij kijken, waarin nu de structuur van de verf benadrukt wordt." Naast de bewerkte kunst is er ook origineel werk te zien van de familie.

Meer berichten