Het nieuwe theaterseizoen is begonnen.
Het nieuwe theaterseizoen is begonnen.

Theaterseizoen weer begonnen: 'Mensen in Oost-Brabant worden enorm verwend'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

Het nieuwe theaterseizoen is begonnen. Reden voor de regionale weekbladen in Uden, Veghel, Oss en het Land van Cuijk om vooruit te blikken op alles wat komen gaat in de regionale theaters met Cindy van Haaren (Markant), Diana van Huijgevoort (De Blauwe Kei), Babette Pul (Schouwburg Cuijk) en Ron Megens (De Lievekamp). "Het mooie van deze vier theaters is dat zij elkaar versterken in het aanbod voor theaterliefhebbers", aldus Pul.

"Wij zijn concullega's en we vullen elkaar ook goed aan. De programmering heeft een bepaalde overlap waardoor je, als in het ene theater een artiest staat op een dag dat je niet kunt, je vaak later in het jaar in één van de andere drie theaters terecht kunt", vervolgt Van Huijgevoort. Van Haaren vult aan: "Mensen weten vaak de weg naar de andere theaters toch wel te vinden, maar je hebt allemaal je eigen gezicht." Pul lacht. "De mensen in Oost-Brabant worden eigenlijk enorm verwend, met vier mooie theaters en prachtige voorstellingen op korte rij-afstand." 

Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er?
Cindy van Haren (CvH): "Voorheen was in Markant eigenlijk geen plek voor een kleine zaal. Na hiermee geëxperimenteerd te hebben, beschikken we nu over een tribune voor onze evenementenzaal met dezelfde stoelen als in de grote zaal. De kleine zaal is ideaal voor kleinere voorstellingen van lokale groepen en ons huisgezelschap. Dat noemen wij dicht-op-de-huidtheater. Door deze nieuwe mogelijkheid hebben we het aantal voorstellingen in de kleine zaal ook aanzienlijk uitgebreid. Dit soort voorstellingen zijn voor ons echt een aanvulling op de programmering."
Babette Pul (BP): "Voor kleine, veelal lokale initiatieven, hebben wij het SchouwCafé, maar met ingang van dit seizoen beschikken we in de grote zaal over een groot doek, waarmee we de grote zaal kleiner kunnen maken. Bij 350 gasten ziet het er nu gezellig druk uit. Dat zorgt voor een andere beleving bij onze middelgrote voorstellingen."
Diana van Huijgevoort (DvH): "We hebben in Veghel de CHV Noordkade tot onze beschikking. Dat is een soort speeltuin, met heel veel verschillende ruimtes die we kunnen inzetten en die we komend seizoen ook betrekken in onze programmering. Zoals De Malerij, waar we onder meer drie zondagochtendconcerten hebben geprogrammeerd en onze Podiumzaal waar we in een clubsetting onze comedycafés organiseren. Daarnaast zijn wij een samenwerking aangegaan met Spectrum Podium in Schijndel, waar we vijftien voorstellingen hebben geprogrammeerd."
BP: "Buiten de deur programmeren, is een ontwikkeling die we ook in Cuijk hebben ingezet, met onze Secret Singer-songwriter-sessions waarvan de tijd en locatie zo lang mogelijk geheim blijven."
optredens of muziek op bijzondere locaties."
Ron Megens (RM): "Wij beschikken over een kleine, multifunctionele zaal. De Rabo Zaal kunnen we op vijf à zes verschillende manieren indelen, met 220 stoelen als de tribune wordt gebruikt. Als deze is ingeschoven, ontstaat een grote ruimte, die we ook gebruiken voor onze serie 'Klassiek Compleet' en een reeks jazzconcerten, waarbij de artiesten in het midden zitten en het publiek eromheen. Maar deze zaal gebruiken we ook voor onze pubquiz, met zo'n 40 groepen of een avond met verschillende tonpraters." 

Welke trends zien jullie? 
CvH: "Theater wordt steeds interactiever. De theatercolleges zijn daar mooie voorbeelden van. Zoals Robèrt van Beckhoven, waarbij iedereen op het podium zit aan lange tafels en alles mogen proeven, terwijl Robèrt aan het vertellen is. Dit zorgt voor een hele andere theaterbeleving."
DvH: "Het wordt allemaal steeds creatiever. Op CHV Noordkade is de link met food een logisch. Bijvoorbeeld, Joël Broekaert verzorgt bij ons een soort van proeverij. Bezoekers krijgen een proefdoosje en Joël gaat vertellen hoe je smaken kunt herkennen en combineren."
BP: "Wij merken dat veel wat je op televisie ziet, tegenwoordig ook naar het theater komt. Neem bijvoorbeeld Fred van Leer, stylist van veel BN'ers. Zijn theatershow was bij ons binnen een dag uitverkocht. Wat ik zelf bijzonder vind, is de voorstelling 'Dit is het Land van Cuijk', waarbij Marcel van Roosmalen, Roelof de Vries en Jan Dirk een theaterlezing geven over het gebied waar ze optreden. Een paar dagen van tevoren gaan zij de stad of het dorp in en zoeken uit wat nou typisch iets van Cuijk is. Hetzelfde doen ze in Uden en Veghel."
RM: "We zien een groeiende behoefte aan dergelijke voorstellingen die afwijken van het gangbare aanbod, dat uiteraard de boventoon blijft voeren. Dan moet je denken aan voorstellingen die zich wat moeilijker laten vangen in een bepaald genre. Theaterlezingen blijven populair. Voor dit jaar hebben we René van der Gijp bijgeboekt, die gewoon een avondje voetbalhumor komt brengen."
DvH: "Wij merken, mede door onze locatie op de Noordkade, dat steeds meer jongeren de weg naar de Blauwe Kei vinden. Ze doen er hun boodschappen, gaan er naar de bioscoop of een hapje eten, dus de drempel om het theater binnen te stappen is een stuk kleiner geworden."
BP: "Ook wij merkten in de voorverkoop een groei onder jongeren. Dat ligt mogelijk voor een groot deel aan de programmering, waarvoor wij bewust zijn gaan samenwerken met jongeren uit Cuijk."
CvH: "We willen de jeugd het liefst een beetje opvoeden met theater. Door de vele festivals maakt de jeugd op een laagdrempelige manier kennis met theater, dans en cabaret. Veel artiesten die op de festivals staan, staan ook regelmatig op het podium van een schouwburg." 
DvH: "Wij zijn trots op onze vaste gasten, die basis is voor ons belangrijk. Daarnaast ga je als theater op zoek naar nieuwe dingen; nieuwe concepten, ideeën en doelgroepen." 

Hoe borgen jullie de verbinding met de regio?
RM: "We werken al veel samen met lokale gezelschappen, zoals Toneelvereniging Internos, de Osse Opera en Stadsharmonie KVA. Sinds vorig jaar hebben we ook 'Theater van de Stad', waarbij we lokale talenten letterlijk een podium bieden en waarbij we op zoek gaan naar geschikte voorstellingen voor specifieke doelgroepen. En elke derde woensdag van de maand hebben we een meezingconcert in het theatercafé voor een schappelijk prijsje. Sinds de derde editie is het elke maand nagenoeg uitverkocht."
CvH: "Wij kijken heel erg naar onze doelgroepen. We hebben een aantal after-concerten in de foyer, een soort van miniconcerten met veelal lokale artiesten. We kennen tevens een aantal lokale producties, met bands en koren uit Uden. Erg populair is ook TOP2000 Live, waarbij artiesten uit deze regio ieder een nummer uit de TOP2000 brengen."
BP: "We hebben verschillende gastprogrammeurs uit het Land van Cuijk die verbonden zijn aan communities zoals jongeren, liefhebbers van jazz en klassiek en singer-songwriters. Ook werken we samen met lokale theatermakers, zoals bij De Cuijks Kerstrevue en Theater na de Dam. Ook geven we lokaal talent een podium, zoals zangeres Emma Loeffen uit Vianen."
DvH: "Wij nemen onze maatschappelijke betrokkenheid serieus. Zo beginnen wij half oktober met het Gouden Dans-project; een project voor eenzame ouderen uit Meierijstad die samen gaan repeteren voor een dansvoorstelling. Hiervoor werken wij samen met Phoenix Cultuur, een 'medebewoner' van CHV Noordkade."

Highlights Markant
"Wie eens een ander soort theaterbeleving wil, doet er slim aan Robèrt van Beckhoven te boeken. Echte aanraders vind ik 'Ghost Stories', horrorachtig toneel, de grote opera 'Parelvissers' en de musical 'Goodbye, Norma Jeane', over de laatste dagen van Marilyn Monroe. Heel indrukwekkend is de toneelvoorstelling 'Tonio', gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, over de dood van zijn zoon. Uiteraard bieden we qua cabaret tal van grote namen, zoals Tineke Schouten." (MarkantUden.nl, Cindy van Haaren)

Highlights Blauwe Kei
"De theaterconcerten van Tim Knol en Björn van der Doelen vind ik echte aanraders, net als Nashville@Noordkade met Femke Weidema. Die dag is er muziek op meerdere plekken op de Noordkade. Tips voor kinderen zijn 'De Griezelbus' en Angela Schijf met 'Op Stap met Mozart': klassieke muziek voor kinderen. Uiteraard hebben we weer diverse grote cabaretnamen zoals Youp van 't Hek en Pieter Derks, maar er is ook veel aandacht voor opkomend cabarettalent. Bijzonder stuk is 'De vrouw die de honden eten gaf', een toneelstuk over de vrouw van Dutroux." (BlauweKei.nl, Diana van Huijgevoort)

Highlights Schouwburg Cuijk
"Behalve de bekende namen zijn er ook artiesten die minder bekend zijn bij het grote publiek, maar zeker de moeite waard. Aanrader zijn onder andere het Nederlands Kamerkoor met de zussen Steenbrink uit Oeffelt en kamerorkest Kamerata Zuid met Anneke van Giersbergen. Bijzonder zijn 'Ghost Stories', dat horror naar het theater brengt en 'My Land' van Recirquel Company Budapest, een acrobatisch dansgezelschap." (SchouwburgCuijk.nl, Babette Pul)

Highlights De Lievekamp Oss
"Wij zijn trots dat Paul van Vliet speciaal voor Lievekamp een eenmalige oeuvreshow geeft in Oss. Die is alleen in Den Haag te zien geweest. Erg mooi is de succesvolle Broadwaymusical 'Kinky Boots', met de Osse Vajèn van den Bosch, met mooie muziek en veel dans. Hoogleraar Erik Scherder (bekend van DWDD) komt een theatercollege geven. Na een jaar sabbatical gaat Brigitte Kaandorp weer optreden. Ze komt ook naar Oss. Op 1 en 2 oktober start hiervoor de kaartverkoop via onze website." (Lievekamp.nl, Ron Megens)

Meer berichten