Koor Mistral in de nieuwe outfit (foto: Peter Noy)
Koor Mistral in de nieuwe outfit (foto: Peter Noy)

Gratis concert jubilerend Koor Mistral

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Koor Mistral bereidt zich momenteel voor op een tweede viering dit jaar van het 50-jarig bestaan. Eerder dit jaar, op 19 mei, werd dit heuglijke feit gevierd met een feestelijke Eucharistieviering, op zondag 6 oktober gevolgd door een gratis toegankelijk concert in de Kruisherenkapel om 14.00 uur. Tickets hiervoor zijn af te halen bij de VVV.

door Ankh van Burk

"Koor Mistral werd opgericht als jongerenkoor in de Petruskerk in 1969 door Wil Boley in een tijd dat er sprake was van een vernieuwingsgolf in de katholieke kerk. Mede daardoor was er ruimte voor populaire muziek als 'Blowing in the wind'. Dat soort melodieën werden voorzien van religieus-spirituele teksten en voor de begeleiding deed ook het drumstel zijn intrede in de kerk", herinnert de huidige dirigent, Niels van Dalsum zich nog. Voorzitter Ria Ooms: "In het beginjaren van het koor was de leeftijdsgrens 18 jaar, dan moest je het koor weer verlaten. Toenmalig dirigent, Jeanne van Sleeuwen, maakte hier een eind aan en zo is Mistral geworden tot een zogenaamd middenkoor, waar de leeftijd van de leden ligt tussen de 40 en 65 jaar. Een enkeling is vanaf de tienertijd lid gebleven van het koor, zoals José Cuppen." In de loop van het bestaan van het koor veranderde er wel het een en ander. Ria: "Het zelf schrijven van een tekst op populaire melodieën, indertijd gestimuleerd door pastoor Inno Ponsioen, was het begin van een eigen inbreng in de liturgie. Later kwam daar een tekstgroep bij, die zelf voor de lezingen eigen teksten schrijft."

Kruisherenkapel
Niels vult aan: "De tekst van het Evangelie van die zondag dat we een Woord en Communieviering verzorgen is daarbij altijd het uitgangspunt en daaromheen worden toepasselijke teksten geschreven die met het thema te maken hebben." Op zeker moment wilde Mistral zelfstandig worden en verhuisde het koor in 2007 naar de Kruisherenkapel, waar de tekstgroep elke derde zondag van de maand de Woord en Communieviering verzorgt. Naast optredens in de kapel is Mistral ook opgetreden bij 'Uden laat van zich horen', 'Muzikaal Uden' in de tuin van Sint Jan, Museum Krona en op diverse korenfestivals.

Vrienden
In de loop der jaren is er een hechte band ontstaan tussen de leden en is er ook aandacht voor gezelligheid. "We hebben oud-leden gevraagd, die met zeven nummers mee komen zingen," zegt Ria. "We hebben ook wat meer profane nummers op het repertoire staan met toch betekenisvolle teksten, zoals 'Lef' van Karin Bloemen of 'Gabriëla's Song' uit As it is in Heaven. Het nummer 'This little light of mine' voeren we uit samen met feestband De Dop. Stan Verstegen, een blinde musicus, die piano en saxofoon speelt, verzorgt een solo-optreden en begeleidt een aantal nummers van Mistral. Na afloop is er een receptie met hapjes en drankjes onder muzikale begeleiding van De Dop." Hoewel de toegang gratis is, wil Mistral aan de bezoekers een vrije gift vragen, bestemd voor de aanschaf van een piano voor de gesloten afdeling van Sint Jan.

Meer berichten