Bart en zijn team.
Bart en zijn team.
INTERVIEW FESTYLAND

Bart Balletjes verheugt zich wéér: 'The Ballsroom is van iedereen!'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

VOLKEL | "Het is al tien jaar een feest en ik vind het al net zo lang ook een feest om te doen." Dat statement komt van Bart Arts beter bekend als Bart Balletjes uit Volkel die ook dit jaar weer enkele dagen te vinden is als gastheer/presentator van de naar zijn naam vernoemde area The Ballsroom tijdens FestyLand en het Heerlijk Hemelrijk Festival dat het weekend van vrijdag 11 t/m zondag 13 oktober gehouden wordt op recreatiepark Hemelrijk in Volkel.

door Wendy van Lijssel

Zijn bijnaam als ook The Ballsroom waar hij gekoppeld aan die naam in terecht kwam. Het zijn zaken die zomaar op het pad kwamen van Bart 'Balletjes' Arts en waar hij met liefde, clownesk en veel bravoure vol in dook en waar hij nog altijd veel plezier in heeft.

Geuzennaam
Bart was vanaf dag één betrokken bij BZB. De van huis uit Volkelse band die zich naast de toen nog beginnende muzikale capriolen ook met andere creatieve moves op de kaart wisten te zetten. "Een rebelse band die de pubertijd verlengde", vat Bart dat puntig samen. Voormalig gitarist Paul Rademakers sprak hem in die jaren eens aan met 'Jij Bart Balletjes' waarop de naam een eigen leven ging leiden. Eentje die Bart gelijk overnam en hij beschouwt als een geuzennaam.

BZB
Bart fungeerde bij BZB maar liefst 17 jaar als zanger/spreekstalmeester waarbij hij vooral in laatstgenoemde bovengemiddeld het publiek aan zijn lippen had hangen. "Ik zat niet helemaal in de magic van de band, maar deed af en toe een riedeltje en verder haalde ik tijdens een optreden vooral bier voor de band", haalt hij zijn schouders op. Uiteraard stond hij ook aan het front bij de viering van het 15-jarige bestaan van BZB. Daarmee werd FestyLand geboren. De intussen niet meer weg te denken outdoor festival afsluiting van het seizoen. Iets wat ook jaar na jaar groter groeide waarmee er, om te beginnen zonder vooraf diep uitgedacht plan de campagne, een behoorlijke rol voor Bart kwam in dat waar hij meesterlijk goed in is; Op geheel eigen wijze het zaakje aan elkaar breien.' "Omdat er na die eerste edities tenten bij kwamen moesten we de kluit verdelen. Fred (BZB-zanger red.) nam het heft in handen bij the mainstage en ik kwam in een house-tent terecht. Ik had geen verstand van die muziek en ging op mijn manier al die dj's aankondigen. Zei ik tegen Afrojack: 'Joh, ik ga je dadelijk aankondigen en daar pak ik even mijn momentje voor en dan doe jij je ding.' Dat waren ze in die scene zo niet gewend, maar ze lachten zich slap en het sloeg wél aan", blikt hij terug.

Eigen ding
Samengevat werd er 'brood' gezien in zijn eigenzinnige presentatiewijze. Daarop werd hij gevraagd voor Chille met Nille. Een area vol hilarische flauwekul én muziek. Niet het serieuze werk, maar vooral feestelijk, onbezonnen en vol dolle pret. Het bleek een hit en de voorloper van The Ballsroom. Een naar Bart vernoemde area met een enorm feestgehalte. "Natuurlijk vond ik het leuk dat er een Ballsroom kwam. Ik heb echter niemands kont gekust of veters gestrikt, maar altijd gewoon mijn eigen ding gedaan", meldt hij met een lachje. Volgens Bart kan je vooraf het enthousiasme niet regisseren maar is er wel een formule die bijdraagt aan het succes van de elk jaar weer uitpuilende Ballsroom. "Tegenstellingen zijn belangrijk", zo laat hij weten om uit te leggen: "Van een dj met housemuziek tot een Nederlandse A of B-artiest in een chaotische entourage waarin van alles gebeurt of kan gebeuren. Dat is een beetje onvoorspelbaar. Vanaf het moment dat bezoekers op een trap de tent binnenlopen en van daaruit over de menigte kijken draaien ze om of lopen door. Soms is er de wens om op het podium te komen en dat lukt dan vaak ook. Ook de chaos die er soms is kan je niet altijd regisseren. Het is een kwestie van los laten en dan komt het altijd goed. Tot slot doen wij niet aan led schermen en dat soort zaken. Wij hebben kussens met veren erin, touwen om aan te trekken en dat soort zaken."

Gek
Bart host de tent niet alleen, maar met een team. Zoals ook in voorafgaande jaren doet hij dat dit jaar weer met Teun, Martijn en Laila. Zoals altijd heeft hij er weer zin in maar: "Dit jaar staan wij er op vrijdag tijdens FestyLand en op zondag met het Heerlijk Hemelrijk Festival. Zaterdag draag ik echter het zaakje over aan Bram Krikke. Die mag dan mijn Ballsroom hosten", om opgewekt te besluiten: "Daar verheug ik me óók op, want dan kan ik eindelijk naar FestyLand." Dan met een knipoog: "Ik lach me altijd kapot. Mensen noemen mij gek, maar met wat ik soms zie, zijn ze zelf nét zo gek."

Meer berichten