Leni van Hoeij en Hanny Verhoeff met op de achtergrond werk van Leni (foto: Ankh van Burk)
Leni van Hoeij en Hanny Verhoeff met op de achtergrond werk van Leni (foto: Ankh van Burk)

Cursisten exposeren schilderijen en keramiek

Kunst en cultuur 951 keer gelezen

VOLKEL | Cursisten van de schilder- en keramiekcursussen van De Startbaan exposeren op zondag 3 november hun werk in De Schakel in Volkel. De eenmalige expositie is geopend van 11.30 tot 16.30 uur en is vrij toegankelijk. Naast het bezichtigen van het werk van de cursisten bestaat er ook de mogelijkheid om werken te kopen.

door Ankh van Burk

De schilder- en keramiekcursussen van stichting De Startbaan worden al heel lang gegeven en zijn een begrip in Volkel. Er zijn cursisten die al tientallen jaren de wekelijkse lessen volgen. Tegenwoordig worden de lessen gegeven in twee ruimtes in gemeenschapshuis De Schakel. In het najaar/winterseizoen zijn er twee reeksen van 15 lessen van september tot en met december en van januari tot en met mei. De schilderlessen kosten per 15 keer slechts 95 euro, maar de cursisten moeten wel voor hun eigen materialen zorgen. De keramieklessen kosten per 15 keer 130 euro. Leni van Hoeij en Hanny Verhoeff, beiden bestuurslid: "Het was een idee van een van onze cursisten om een expositie te houden. Het werk van onze cursisten loopt sterk uiteen van heel gedetailleerd tot heel expressionistisch, afhankelijk van ieders persoonlijke stijl. Zo'n 30 cursisten laten op 3 november hun werk zien en een van hen gaat ter plekke zitten schilderen. Zowel de diverse schilderijen als de keramiekwerkstukken zijn de moeite waard om te bekijken."

Plezier
Leni en Hanny volgen zelf ook al jaren de schilderlessen. Leni: "We hebben enthousiaste docenten met ieder hun eigen stijl van lesgeven, maar allemaal hebben ze de intentie om je vooruit te helpen. Juist de aanwijzingen die je krijgt, terwijl je aan je schilderij werkt, zijn zo waardevol omdat het je helpt om vorderingen te maken. Aan de andere kant word je vrijgelaten in je eigen creativiteit, zodat je je eigen stijl kunt ontwikkelen. Ik heb door het schilderen beter leren kijken en zie veel meer. Ook hou ik erg van kleuren." Hanny: "Ik ben op velerlei gebied erg creatief, maar ook met schilderen. Als ik bezig ben, vergeet ik alles om me heen en ben ik even 'alleen op de wereld' ofwel volledig ontspannen. Ik heb er veel plezier in en het resultaat van mijn werk geeft mij veel voldoening."

Stimulans
Hanny vervolgt: "Het volgen van de wekelijkse lessen betekent voor de ene cursist om daadwerkelijk met creativiteit bezig te zijn, omdat hij/zij daar thuis uit zichzelf niet toe komt. Wekelijks naar de les gaan is voor hen een stimulans. Voor de ander is de gezelligheid weer een bindende factor. Maar wat ieders motivatie ook is, de resultaten van onze cursisten zijn zeer de moeite waard en dat willen wij graag laten zien." Leni: "Wij hopen dat de bezoekers het ook als een stimulans gaan zien om ook te gaan schilderen of met keramiek bezig te zijn. We hebben op een aantal cursussen nog wat plekken vrij." Wie geïnteresseerd is in de cursussen van De Startbaan staat het vrij om eens bij een van de lessen binnen te lopen. Dat kan op dinsdag-, woensdag- en vrijdagmiddag of op dondermorgen en - middag.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant