Negende editie van het PNEM SoundArtFestival

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Het geluid van krakend hout, vallende bladeren die ritselen onder je voeten, misschien een fladderende vogel die wegvlucht, een blatende wisent in de verte. Voor wie er een oor voor heeft passen deze geluiden bij de omgeving van het Pnem SoundArtFestival op zaterdag 9 november. Een avond met vier uiteenlopende optredens in de concertzaal van het voormalige Pnemgebouw (theater Naat Piek) aan de Pnemstraat 1 in Uden.

Het is de negende editie van dit jaarlijkse Soundart evenement in Uden. Vele landelijke en internationale muzikanten, kunstenaars en uitvoerders van geluidsprojecten zijn inmiddels terug te vinden in de archieven van de organisatie van het Pnem SoundArtFestival. Geluid als kunstvorm kent een lange traditie. Dadakunstenaars (1916) experimenteerde met poëzie en zelfgemaakte instrumenten. Die traditie van experimenteren en uitdagen zet zich tot op heden voort in allerlei vormen.

Programma
Dit jaar wordt het programma vooral uitgevoerd door in Nederland wonende muzikanten. Hugo Ariëns (Arnhem) maakt met geprepareerde gitaren, landschappen van geluid. Met kwasten, stenen, munten en andere voorwerpen verandert hij het geluid van de gitaar en creëert een nieuwe muzikale ervaring. Zijn geïmproviseerde soundscapes ontstaan in het moment en zijn daarom elke keer anders. De locatie, de tijd, de aanwezigen en zijn toevoeging als gitarist zijn allemaal van invloed op deze composities en op het uiteindelijk hoorbare resultaat. Gemmita Luz (Chelva/ Utrecht) maakt live composities met behulp van 'kleine geluiden'. Aaneengeregen door een loopstation herhalen de geluiden zich en vormen tapijten van geweven geluiden. Mirthe de Jong (Eindhoven) is celliste. Zij vormt een duo voor het concert waarin het geluid van haar cello wordt gemengd met een modulair. Mirthe de Jong is een rasechte muzikante en werkte met veel verschillende collega's als soliste of als studiomuzikante. Het Von Planck orchestra is het huisgezelschap van het Pnem SoundArtFestival en samengesteld uit leden van Approxim. Dit jaar heeft het Von Planck een bijzondere gast uitgenodigd voor de uitvoering van L'imprimerie, een compositie speciaal voor het festival geschreven. De naam Allard Krijger is nauw verbonden aan een al bijna klassiek electrisch instrument; de Theremin. Allard Krijger is multi-disciplinair kunstenaar en multi-instrumentalist en werkt meestal onder de naam FRAKnoise. Samen met Von Planck draagt hij zorg voor de uitvoering van L'imprimerie, een compositie waarin geluid en beeld muzikaal worden geanalyseerd en opnieuw benoemd door instrumenten, en samengevoegd in een nieuwe vorm.

Informatie
Kaarten voor dit evenement koop je voor 5 euro aan de kassa. Vrienden van het Pnem SoundArtFestival hebben toegang gratis op vertoon van een vriendenpas. De foyer is open om 19.30 uur, het festival begint om 20.00 uur.

Meer berichten