Ine van Grinsven en Yvonne Dolk bij het net binnengebrachte werk van Ine (foto: Ankh van Burk)
Ine van Grinsven en Yvonne Dolk bij het net binnengebrachte werk van Ine (foto: Ankh van Burk)

Expositie beelden Ine van Grinsven in De Mouthoeve

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN/BOEKEL | Ine van Grinsven, keramiekkunstenares, exposeert van 1 november tot en met 31 december beelden van haar hand in de galerie van De Kunstraad, onderdeel van de Mouthoeve aan de Erpseweg 2 in Boekel met als titel 'Beelden tussen hemel en aarde'. De galerie is geopend op woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

door Ankh van Burk

De Mouthoeve in Boekel is een bijzonder complex waar een Brasserie, 16 winkels, een dans- en muziekstudio en de galerie annex atelier van De Kunstraad in ondergebracht zijn. De Kunstraad wordt gevormd door twee kunstenaressen, Yvonne Dolk en Marga Janssen. In de galerie is een permanente tentoonstelling van het werk van Marga en Yvonne met elke twee maanden een expositie van een of twee gastexposanten. Beide kunstenaressen geven in hun atelier wekelijks workshops onder andere 'mozaïek', 'tekenen met een takje' en 'basis en gemengde technieken'. Ine van Grinsven kwam via haar pleegzus in contact met De Mouthoeve. Ine: "Mijn eerste indruk was meteen 'warm en bezield' en in contact met Marga en Yvonne herkenden we elkaar in het thema 'werken met bezieling'. Dat betekent voor mij dat ik in mijn kunst de gevoelens wil vertalen die in mij leven. Gevoelens die ook herkenbaar zijn voor anderen, die mensen raken in hun ziel." Voor Yvonne zit de intentie van de kunst in de impulsen die zij krijgt en waaraan zij moet toegeven. Yvonne: "Onze workshops zijn een wezenlijk onderdeel van onze galerie. Daarmee willen wij bezieling en kunstbeleving op anderen overbrengen door zelf iets te maken."

Mythologie
Ine van Grinsven was tot 1996 maatschappelijk werkster. Vanaf begin jaren '80 begon zij met pottenbakken, maar voelde dat er iets ontbrak. Zij ging daarom een keramiekopleiding volgen aan de Kunstacademie. Daar leerde zij klei te combineren met andere materialen zoals vilt, metaal, glas, papier en boeken. "De uitstraling van het materiaal is tekenend voor hoe ik werk. Het materiaal moet voor zichzelf spreken." Om dat duidelijk te maken geeft ze als voorbeeld het verschil in uitstraling tussen beton en klei. "Beton heeft een kille uitstraling, daarentegen is klei warm." Ine is geïnteresseerd in spiritualiteit en werkt vanuit de symboliek en de mythologie. Met mijn kunst wil ik verhalen vertellen en door het gebruik van verschillende materialen leg ik de verbinding in die mythische verhalen. Uiteindelijk geeft het beeld weer iets terug aan mij en aan anderen."

Workshops
Geheel in overeenstemming met de filosofie van De Kunstraad zal Ine in de periode van haar expositie een tweetal workshops geven. Deze worden gehouden op zaterdag 30 november en op zondag 1 december, telkens van 14.00 tot 16.00 uur. De kosten voor de workshop bedragen 25 euro, inclusief materiaal en koffie of thee. Opgeven kan via het mailadres info@dekunstraad.nl.

Meer berichten