Foto: Bart Hulst

Willem van Oranje in Theater Markant in Uden

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Vanaf 3 september trekt Theater Nomade door het land met de nieuwe voorstelling Willem van Oranje. Een spektakelstuk in 16e eeuwse enscenering met authentieke teksten, muziek, beelden en kostuums over het ontstaan van de Nederlandse natie. Op vrijdag 22 november vindt de voorstelling plaats in theater Markant in Uden.

Voor ieder bij wie de vaderlandse geschiedenisles is weggezakt, is dit hét moment om weer eens bij te spijkeren. Het dramatische leven van Willem van Oranje staat symbool voor de opstand in de Nederlanden, de 80-jarige oorlog en de vorming van de Nederlandse staat. Het theaterstuk volgt het leven van de 'Vader des Vaderlands' vanaf de abdicatie van Keizer Karel V (1555) tot aan de moord op het Prinsenhof (1584). Je beleeft de ketterverbrandingen en de Beeldenstorm, Willem's verblijf op Slot Dillenburg en de relatie met zijn vier vrouwen en familie. Je ziet de veldslagen bij Heiligerlee en op de Mookerheide en bent getuige van de inname van Brielle, het Beleg van Haarlem, de Victorie van Alkmaar, Leidens' Ontzet en de declamatie van  het Placcaet van Verlatinghe. Tenslotte maak je mee hoe Philips II Willem vogelvrij verklaart, met de moord op het  Prinsenhof in Delft tot gevolg.
 
De voorstelling is niet alleen een levende geschiedenisles, maar trekt ook opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu. Het spektakelstuk worden gespeeld in kastelen, ruïnes, kerken, kloosters en een serie theaters. Daarnaast staan er een aantal schoolvoorstellingen geprogrammeerd. De voorstelling wordt vergezeld van een meereizende expositie over het leven van Willem van Oranje. De voorstelling begint vrijdagavond om 20.15 uur. Tickets zijn voor 19,50 euro te koop op www.markantuden.nl.

Theater Nomade en haar artistiek leider Ab Gietelink presenteren hun theaterwerk al 35 jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1985 en 1997 was Theater Nomade  deel van het Nieuwe theatercircuit. Vanaf 1998 realiseerde Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties.  Klassiekers als Gijsbrecht van Aemstel, Hamlet, Faust, Max Havelaar en Dantons' Dood werden naast eigen gescheven stukken met groot succes en mooie recensies opgevoerd. In  2012 kwam Nomade met de Nederlandse versie van The King's Speech in een schouwburgtournee. Vanaf 2014 volgden tournees van de film- en  muziektheaterprojecten Anthony Fokker en '14-'18.

Meer berichten