Twee exposities tijdens de wintermaanden in Museum Krona

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Bezoekers in Museum Krona kunnen vanaf zondag 1 december, naast de vaste collectie, twee exposities bezichtigen. Een winterexpositie rondom de Brabantse kunstenaar Harry van der Heyden – Genesis - én een kerstexpositie – Kerst in de Abdij - met bijzondere kerststallen en iconen.

Met de winterexpositie Genesis rondom de Brabantse kunstenaar Harry van der Heyden krijgen museumbezoekers een verrassend inkijkje in het scheppingsproces van deze kunstenaar, die dit voorjaar na een rijk leven overleed op 77-jarige leeftijd. Hoe kwam hij tot zijn kunst? Wat speelde er zich in zijn hoofd af? Dat is wat bezoekers kunnen gaan ontdekken.

Genesis
Het scheppingsverhaal is de rode draad waarmee het werk van Harry van der Heyden tot leven komt in Museum Krona. Tijdens de expositie wordt dit verhaal verteld aan de hand van drie, chronologisch geplaatste thema's die gekoppeld zijn aan zijn kunstwerken. De start is chaos en het doen tot pogingen om ordening aan te brengen. Daarna volgt schepping. Door het scheppen van nieuwe kunst wordt een eigen stijl gevonden. Vervolgens resulteert dit in stilte en bezinning. Door de spirituele en religieuze context in de kunstwerken van Van der Heyden vormt zijn oeuvre een mooie verbinding met de visie van Museum Krona. Ook hier vindt er een koppeling plaats tussen het oude en het moderne. Naast deze schilderijen zullen enkele kunstwerken te zien zijn van tijdgenoten zoals Gerrit van Bakel, met wie Harry goed bevriend was.

Over de kunstenaar
Harry van der Heyden was de jongste telg uit het nest van een groot, warm Brabants gezin in Nistelrode. Tijdens zijn studie aan de Kunstacademie leerde hij zijn partner Nico kennen met wie hij tot zijn dood in Eindhoven heeft doorgebracht. De kunstenaar wilde zelf nooit een betekenis of interpretatie opdringen. Hij liet het maken van interpretaties van zijn schilderijen juist over aan de toeschouwer, opdat er elke keer een andere interpretatie geschapen kon worden.

Kerst in de Abdij
Daarnaast kunnen bezoekers zich onderdompelen in kerstsferen tijdens de kerstexpositie in Krona. Met historische kerststallen uit de hele wereld én een rijke verzameling iconen afkomstig uit het museum. Heel bijzonder is de Kerst-Boom-Stal van beeldend kunstenaar Guido Geelen en meubelontwerper Piet Hein Eek, en de monumentale, kartonnen kerststal van de onlangs overleden Couzijn van Leeuwen.

Informatie
De expositie van Harry van der Heyden is te zien van 1 december tot en met 1 maart 2020. De expositie Kerst in de Abdij is te zien van 1 december tot en met 12 januari 2020. Museum Krona is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten