Toon van den Heuvel staat mede aan het roer van Peelpop. (foto: Wendy van Lijssel)
Toon van den Heuvel staat mede aan het roer van Peelpop. (foto: Wendy van Lijssel)

Nia Domo wordt Peelpop: 'Nieuwe opzet, zelfde sfeer'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

BOEKEL | "Bezoekers komen voor de muziek, de gezelligheid of een combinatie ervan. Ook met een vernieuwde opzet gaan we daarvoor zorgen." Dat statement komt van Toon van den Heuvel die mede aan het roer staat van het Boekelse Peelpop. Het festival dat op zaterdag 7 maart 2020 zijn 12e editie beleeft en daarvoor verhuist van manege Rutgen van Herpen in het buitengebied naar Nia Domo, centraal gelegen midden in het dorp. Het is niet de enige switch die wordt gemaakt.

door Wendy van Lijssel

Op initiatief van Toon van den Heuvel, Hans Heeren en Erna van der Wansem werd in 2009 de eerste editie van Peelpop gehouden. "Eigenlijk liepen wij onze tijd ver vooruit en waren we trendsetters", vertelt Toon om uit te leggen: "Momenteel zijn er overal festivals met tributebands. Toen was dat niet zo gewoon", om met een lachje vast te stellen: "We waren onze tijd (ver) vooruit." Peelpop werd tot verleden jaar gehouden in een manege, was van meet af aan een succes en groeide derhalve door. Er werd begonnen met één podium en vier bands. Uiteindelijk werden er twee ruimtes gerealiseerd waarbij er in elk een ander genre werd gespeeld door acht tribute bands. Na elf jaar in een tot concertzaal getransformeerde 'paardenbak' steekt de organisatie die intussen bestaat uit Toon en Hans, voor de 12e editie over van het buitengebied naar Nia Domo dat midden in Boekel ligt. Toon is eerlijk: "We hebben het echt goed naar onze zin gehad in de manege van Rutgen van Herpen. Het was echter met hulp van circa 20 vrijwilligers ook elk jaar een hele kluif om het allemaal te regelen. We deden namelijk alles zelf en waren daar gewoon twee weken aan het bouwen. Er moest een tent aangezet worden, vloeren leggen, podium- en bar bouwen, toilet- en stroomvoorzieningen realiseren, de aankleding en noem het allemaal maar op. Het weer hebben we daarbij niet aan een touwtje. Met het opbouwen en afbreken, maar ook tijdens het festival was het soms echt koud. Daarom steken we over naar Nia Domo. Het heeft eenzelfde capaciteit en geeft ons zelfs mogelijkheden voor extra invulling. Verder is er stroom, zijn er toiletten en het is er warm."

De oversteek lijkt na deze opsomming er in ieder geval eentje die logisch is. Ook in de nieuwe locatie wordt een pop- en een rockarea ingericht. Voor het eerst worden er echter niet alleen tributebands welkom geheten. Naast goede tributes van Limp Bizkit en Linkin Park, Foo Fighters, the Rolling Stones Alanis Morissette en U2 is er dit jaar voor het eerst ook ruimte voor coverbands. Old School speelt klassieke hardrockcovers, de band Fatburger viert er met iedereen het 30-jarige jubileum en de Tawny Brothers spelen er nostalgische covers. Het is nog niet alles. Hoewel de grote zalen daarmee gevuld zijn wordt de 'bowlingbar' voor de gelegenheid omgetoverd in een muziekcafé waar vinyl gedraaid wordt en is er een speciaal eetcafé voor de inwendige mens. Waar niet aan getornd wordt is de sfeer. "Nia Domo wordt Peelpop. Het is een nieuwe opzet, met eenzelfde sfeer als voorheen. Gastvrij, gezellig en Brabants", meldt Toon. Dan lachend: "Als deze editie aanslaat, plakken we er gewoon weer tien jaar aan vast." Voor informatie en tickets: www.peelpop.nl.

Meer berichten