Maarten van den Elzen met de twee delen van zijn nieuwe gedichtenbundel (foto: Ankh van Burk).
Maarten van den Elzen met de twee delen van zijn nieuwe gedichtenbundel (foto: Ankh van Burk).

Nieuwe dichtbundel Maarten van den Elzen

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Het is voor Maarten van den Elzen dit jaar het Feest der Mooie Getallen: hij is 65 jaar geworden en zijn uitgeverij de 'Hoenderbossche Verzen' bestaat 25 jaar. Een mooie reden om een feestje te vieren op zondag 15 december in de grote zaal van De Pul, waar Maarten ook zijn nieuwste bundel 'Een Keukenstoel voor het Verleden' zal presenteren. Aanvang 16.00 uur en de entree is vrij.

door Ankh van Burk

De titel van de vijftiende bundel 'Een Keukenstoel voor het Verleden' is gebaseerd op het idee, dat er vroeger veel gebuurt en gepraat werd in de keuken. Maarten: "Met deze bundel is het net of ik op die keukenstoel mijn gedichten zit voor te dragen. De gedichten zelf gaan niet per se allemaal over het verleden. Wel de gedichten over overleden kunstenaars zoals Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan. Ik heb ook een gedicht gewijd aan de overleden componist Andries Clement, die mijn Madrigalen op muziek heeft gezet. Ook aan Jeroen Felix, dirigent van Musica Vocalis en het Helmonds Vocaal Ensemble is een gedicht gewijd ter gelegenheid van zijn zilveren jubileum. Dat gedicht is op muziek gezet door Gabriëla Lukassen, de zus van Genoveef Lukassen."

Bijzondere vorm verpakt
Genoveef heeft de nieuwe bundel van Maarten voorzien van illustraties. Bijzonder is de vorm waarin de dichtbundel, die in twee delen verschijnt, is verpakt. Genoveef: "In het kader van recycling heb ik daarvoor zwaar PVC vrachtwagenzeildoek gebruikt, waarvan ik op de naaimachine een omslag heb gemaakt, waarin de twee delen van de bundel passen."

Presentatie
Een aantal bekende Nederlanders zullen bij de presentatie aanwezig zijn. Rob Vrolijk, tekstschrijver, performer, zanger en muzikant, leidt het programma deze middag in en fungeert verder als ceremoniemeester. Verder is de bekende filosoof Charles Vergeer te gast. Hij schreef eerder al drie keer een voorwoord bij gedichtenbundels van Maarten. Willem van Zeeland, VPRO-hoofddirecteur en journalist, al dertig jaar bevriend met Maarten, luistert de feestelijkheden op met zijn aanwezigheid. Hij is de opvolger van Maarten als organisator van literaire café's in de (Nieuwe) Pul. Hij is een kenner van kunst in de breedste zin van het woord en de politiek. Kunstenaar en vormgever Genoveef Lukassen, die al 25 jaar vorm geeft aan de dichtbundels van de Hoenderbossche Verzen is ook present. Het geheel wordt opgeluisterd door een surprise-act van The Founding Members, ditmaal als trio.

Te koop
De dichtbundel is ter plekke te koop voor 25 euro. Bij aanschaf worden twee consumptiebonnen verstrekt. Na zondag kan de bundel besteld worden via: dingenmaker@telfort.nl.

Gedicht uit bundel
Morgen

takken en sneeuw kraken onder je voeten
vlaggen staan strak in de oostenwind
binnen de muren van het oude kerkje
is het nog stiller dan het buiten al is
morgen zingt J.S. Bach uit het barokorgel
dat neerkijkt op ons vreemdelingen

Meer berichten