De Russische kunstenaar Raoef Mamedov.
De Russische kunstenaar Raoef Mamedov. Foto: Lion Greveraars

Maker beroemd kunstwerk 'Het Laatste Avondmaal' naar Krona

Kunst en cultuur 1.049 keer gelezen

UDEN | De Russische kunstenaar Raoef Mamedov geeft op zaterdag 1 februari om 14.30 uur in Museum Krona in Uden een lezing over zijn werk. Raoef Mamedov heeft als kunstenaar/ regisseur internationale faam verworven door onder andere zijn fotoproject 'Het Laatste Avondmaal'.

Mamedov verstaat als geen ander de kunst om filmisch theater, fotografie, kunstgeschiedenis, theologie en computertechniek op een postmoderne wijze samen te brengen. Zo maakte hij een serie van twaalf foto's, voorstellende zeven nieuwtestamentische bijbelscènes, die geacteerd worden door mensen met het Downsyndroom. Naast Leonardo Da Vinci's meesterwerk 'Het Laatste Avondmaal' liet hij zich inspireren door onder meer de 'Annunciatie' van Jan van Eyck, 'Het Verraad van Judas' van de vroegrenaissancist Giotto en heeft hij een Ecce Homo van de 19e eeuwse Russische schilder Nicolaï Ge in beeld gebracht. Het Laatste Avondmaal van Mamedov is een van de meest bijzondere interpretaties van Da Vinci's werk. Met de opvallende cast van mensen met het Downsyndroom weet hij in een vijfluik de eenzaamheid en gelatenheid van Jezus tegenover de onrust en de commotie onder de leerlingen invoelbaar te maken. Het monumentale fotowerk uit 1998 trok wereldwijd de aandacht. Dankzij een bruikleen van galerie Lilja Zakirova is The Last Supper tot 1 april te bewonderen in Museum Krona.

Informatie
De lezing duurt van 14.30 tot 15.30 uur. Voor meer informatie kun je contact opnemen via telefoonnummer 0413 26 34 31 of mail naar info@museumkrona.nl. Je kunt ook een kijkje nemen op de website van het museum: www.museumkrona.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant