Marion de Goeij bij een gedeelte van haar werk. Aan de wand mozaïeken van Marga Janssen. (foto: Ankh van Burk)
Marion de Goeij bij een gedeelte van haar werk. Aan de wand mozaïeken van Marga Janssen. (foto: Ankh van Burk)

Keramiste Marion de Goeij exposeert in De Kunstraad

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

BOEKEL | De Udense keramiste Marion de Goeij exposeert haar werk bij Galerie de Kunstraad in Boekel. De expositie heeft als thema 'Grillige sprookjes', gebaseerd op het boek 'Zwart als inkt' van Wim Hofman. Galerie De Kunstraad exposeert eigen werk van galeriehouders Marga Janssen en Yvonne Dolk, elke twee maanden in combinatie met werk van een gastexposant. De expositie duurt tot en met 29 februari.

door Ankh van Burk

Marion de Goeij kwam tijdens een Kunstroute in september 2019 voor het eerst in contact met Galerie De Kunstraad, waar een Open Atelier werd gehouden. Marion: "Ik was meteen onder de indruk van de open sfeer in de galerie en de diversiteit aan wat er te zien was. Het inspireerde mij om weer eens met mijn werk naar buiten te treden. Ik raakte in gesprek en zo ontstond het idee voor deze expositie." Marion werkt haar hele leven lang al met klei. Het materiaal geeft haar de mogelijkheid de vormen te maken die zij wil. Haar opleiding begon zij bij het Pieter Breugel Instituut in Veghel. Daarna zocht zij de uitdaging op door bij verschillende docenten diverse technieken eigen te maken, daarbij haar grenzen op te zoeken en die weer te overschrijden. Proefondervindelijk heeft zij in de loop der jaren een eigen techniek ontwikkeld om materialen als ijzer en klei te combineren en klei en metaal samen te bakken. Dat materiaalonderzoek bracht veel onrust, maar leidde er wel toe, dat zij haar creativiteit daarin kwijt kan. Als keramist gaat Marion met vormen en ideeën aan de slag. Zij biedt de toeschouwer zijn en haar beleving en hoop dat schoonheid gevonden wordt, want esthetiek schuwt zij niet. Mooie dingen inspireren, hebben kracht en roepen hun eigen energie op. Misschien ontdekt de toeschouwer emotie of een vleugje humor in haar werk, momenten om even van te genieten.

Machines
Marion, zelf uit Veghel afkomstig, is erg onder de indruk van het industrieel erfgoed aan de Noordkade. "Aan grote machines zit zo veel moois. Grote, oude machines die productie hebben gemaakt. Mens en machine, die tot elkaar veroordeeld waren in een afhankelijke en functionele relatie. Als machine zijn ze imposant en stralen gezag uit. Nu zijn het prachtige kunstwerken om bewonderd te worden." Hierdoor geïnspireerd maakt Marion van klei en metaal haar eigen machines, waaraan zij een eigen interpretatie geeft en haar eigen ziel erin legt. De menselijke maat aanbrengen. Sommige van haar machines hebben met gemak nog iets weg van een oude machine, andere objecten hebben meer iets menselijks gekregen. Weer andere objecten hebben een robotachtig karakter. Ze worden bijna speelgoed en het prikkelt de fantasie. Het is 'industriële look met een lieflijke kant'.

Middagje uit
Galerie de Kunstraad is geopend op woensdag, donderdagen vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. De galerie ligt op het terrein van De Mouthoeve, waar zich ook een overdekte winkelgalerij met bijzondere winkeltjes bevindt en restaurant De Mouthoeve. Leuk voor een middagje uit aan de Erpseweg 2 in Boekel.

Meer berichten