Doede achter zijn bureau. (foto: Henk Lunenburg)
Doede achter zijn bureau. (foto: Henk Lunenburg)

Udense cartoonist brengt boek uit: 'Ik ga voor tijdloze en herkenbare grappen'

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Cartoonist Doede Okkema uit Uden brengt op 29 februari zijn eerste boek uit, met een verzameling van zijn grappigste en beste cartoons. "De uitdaging is om mensen op een leuke manier op het verkeerde been te zetten.

Doede's liefde voor tekenen begon op de basisschool, maar het maken van cartoons leerde hij zichzelf aan tijdens de lessen op de middelbare school. "Ik tekende schriften vol tijdens mijn lessen wiskunde", lacht de uit Friesland afkomstige Udenaar. "Daar heb ik het geleerd. Ik hield het wel lange tijd voor mezelf, tot ik ging werken en daar cartoons instuurde naar het personeelsblad. Ik deelde dit online op Facebook en Instagram en kreeg steeds meer de smaak te pakken." Hierdoor vielen zijn tekenkunsten op bij andere bedrijven, die hem benaderden voor verschillende opdrachten. "Mijn hobby werd werk. Ik begon voor mezelf en werk voortaan één dag in de week thuis aan mijn cartoons." Waar hij voorheen alles met de hand tekende en later inscande, doet hij nu alles via zijn tablet. "Dat is wel net een andere manier van tekenen. Even wennen, maar het scheelt heel veel tijd."

Herkenbaar
Politieke grappen zul je niet terugvinden in zijn werk. "Dat probeer ik te vermijden. Ik ga voor tijdloze, flauwe grappen. Mijn strips gaan over dagelijkse dingen die voor iedereen herkenbaar zijn. De uitdaging daarbij is om mensen op een leuke manier op het verkeerde been te zetten." Zijn grootste inspiratie? "Dirk-Jan. Daar heb ik alle strips van. Ik ben zijn tekeningen een beetje na gaan maken; hij heeft dezelfde insteek qua grappen als ik voor ogen heb." Doede deed al mee aan allerlei cartoonwedstrijden. Een aantal van zijn cartoons zijn geselecteerd voor internationale exposities. Maar hij wilde meer en besloot zijn meest typische en mooiste strips te bundelen in een boekje: 'Antwoord D.) Geen mening'. "Ik heb het boekje in eigen beheer uitgebracht. 64 pagina's vol cartoons. Dat is wel spannend, hoor. Vorige week werd een pallet vol met boekjes geleverd, en ik dacht: wow, die moet ik dus allemaal gaan verkopen..." Hij is in ieder geval heel tevreden. "Ik ben blij met het resultaat en trots op het feit dat ik dit gewoon gedaan heb."

Bestellen
Het boekje is vanaf aankomende zaterdag voor 12,50 euro te verkrijgen via www.antwoord-d.nl. Je kunt ook nu al een pre-order doen. Doede maakt ook cartoons voor bedrijven. Meer info vind je op de website.

Meer berichten