Bezichtiging kan op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. (foto: Ankh van Burk)
Bezichtiging kan op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. (foto: Ankh van Burk)

Fusie Uden en Landerd thema expositie Kunstation

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN/LANDERD | In de maand maart zullen de gemeenteraden van Uden en Landerd definitief beslissen over de voorgenomen fusie tussen beide gemeenten. Juist in deze periode zal Galerie Kunstation aan de Prior van Millstraat in Uden deze fusie verbeelden met een expositie van twaalf kunstenaars uit beide gemeenten. Deze kunstenaars zullen ook een gezamenlijk kunstwerk maken in deze periode met de gedachte: 'Als kunstenaars kunnen samenwerken, moeten gemeenten dat zéker kunnen'.

door Ankh van Burk

"Door een citaat: 'We gaan met lege schildersezel naar mensen en laten ze hun gang gaan' in een artikel in een dagblad over de samenvoeging kwamen we op het idee om een gezamenlijke expositie te houden van kunstenaars uit beide gemeenten", legt Harry van Genugten uit. "We hebben zes kunstenaars uit de gemeente Uden en zes uit de gemeente Landerd voor deze expositie bij elkaar gebracht. Zij zullen niet alleen hun werk exposeren, maar ook werken aan een gezamenlijk kunstwerk, dat op zondag 5 april om 15.00 uur onthuld zal worden. Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen getuige zijn van het wordingsproces, want tijdens de openingstijden zullen de kunstenaars hieraan werken. " Van de deelnemende kunstenaars wordt een gratis brochure uitgegeven.

Deelnemers
Sylvia Dekker (Uden) heeft gekozen uit een serie photo-paints van het Nederlands Danstheater en beelden met details van grote schepen. Deze twee totaal verschillende werelden heeft zij in de computer bewerkt, zodat de beelden elkaar versterken. Marion van de Schans (Reek) wordt bij haar schilderwerk gedreven door nieuwsgierigheid en het uitproberen en ontdekken van nieuwe dingen. Antoinette van der Velden (Zeeland) is vooral materieschilder met een voorkeur voor organische vormen. Georges de Groot (Zeeland) werkt vanuit zijn rijke fantasie aan kleurige schilderijen van mensen en dieren als eigenzinnige wezens. Corrij Reijs (Reek) wordt geïnspireerd door de natuur in haar directe omgeving zoals de Maashorst en schildert landschappen en bomen. Het werk van Frans Geenen (Odiliapeel) vormt een kleurrijk pallet met een levensbeschouwelijke inslag. Hij werkt puur vanuit zijn gevoel en is meditatief tijdens het proces bezig.

Verbinden
Ine van Grinsven (Volkel) maakt keramiek, waarbij het element verbinden voor haar de leidraad is. Verbinding met het leven, aarde- en het luchtelement, materie en idee. Stefanie van de Elzen(Zeeland) vertaalt in haar werk haar verzet tegen 'het etiketten plakken op de mens'. Zij pelt de mens af tot het pure en authentieke overblijft. Truus Claassen-Slits (Volkel) schildert graag mensen waarvan zij niet alleen het uiterlijk, maar ook de innerlijke gevoelens probeert vast te leggen. Bij Rob van Doorn (Uden) gaat het in zijn fotografische kunst niet om het vastleggen van de werkelijkheid, maar gaat het om wat de beelden aan emotie teweegbrengen bij de toeschouwer. Toon Derks (Schaijk) boetseert thema's als hoofden, eivormen en fantasiedieren. Jose Govers-Dekkers (Reek) schildert figuratief. Gebeurtenissen uit het leven vormen haar inspiratiebron. De opening wordt op zondag 8 maart om 15.00 uur verricht door burgemeester Hellegers.

Meer berichten