Patricia, Jazz en Floor-Anne bij Kunst & Co, de nieuwe locatie van de zangschool.
Patricia, Jazz en Floor-Anne bij Kunst & Co, de nieuwe locatie van de zangschool.

Licht uit, spot aan: 'Volgspot' is Udens nieuwe zangschool

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur

UDEN | Zangtalent uit de regio, opgelet: Uden krijgt een nieuwe zangschool. Zangschool BrabantTalent, voorheen gevestigd in Oss, gaat verder als Zangschool Volgspot, en is vanaf september te vinden bij Kunst & Co. De zangschool komt voort uit Stichting Volgspot, dat sinds vandaag een feit is.

In februari van dit jaar splitste Zangschool BrabantTalent zich af van Stichting Oss Cultureel (SOC). Patricia Mélotte kwam samen met haar man Bas en René Kok, allen leden van de zangschool, op het idee om een nieuwe stichting op te richten: Stichting Volgspot. "Ik zing zelf al mijn hele leven”, vertelt Patricia. "BrabantTalent is één grote zangfamilie." Het oprichten van de nieuwe stichting was voor haar dan ook een logische stap. "Bas, René en ik komen alle drie uit Uden. Het is een nieuwe regio waar we denk ik veel groeimogelijkheden hebben en waar we nog meer talent een podium kunnen bieden."

Talent spotten
Volgspot staat onder leiding van zangpedagoog/artistiek leider Floor-Anne van Vliet en muzikaal leider Gert Oude Sogtoen, die plaatsneemt achter de piano. "We zijn ontzettend blij dat we dit nu in Uden kunnen neerzetten", vertelt Floor-Anne, die BrabantTalent mee 12 jaar geleden mee oprichtte. "Ik denk dat de stichting erg aansluit bij onze visie: talent spotten en begeleiden. Dat verklaart natuurlijk ook de naam." Jong én oud talent, want basisschoolleerlingen vanaf groep 3 tot en met volwassenen kunnen bij de zangschool terecht. Wel moet je eerst auditie doen om lid te worden. "We gaan echt voor kwaliteit", legt Floor-Anne uit. "Daarnaast is het goed om te weten of een kind het aan kan. Het is namelijk behoorlijk hard werken, niet alleen tijdens de repetities maar ook thuis. We gaan in een heel hoog tempo. En juist daardoor kun je leren van elkaar en elkaar scherp houden. Op deze manier worden de leerlingen goed voorbereid op de toekomst, bijvoorbeeld degenen die doorstromen naar het conservatorium." Op zaterdag 11 juli worden audities gehouden waarvoor je je nog kunt inschrijven. Dit kan via de website www.stichtingvolgspot.nl.

Zelfvertrouwen
Jazz Fafié (15) is al bijna tien jaar lid van BrabantTalent, en maakt zonder twijfel mee de overstap naar Uden. "Floor-Anne ontdekte mij toen ik als klein, jong meisje op het podium stond”, vertelt ze. "Door de jaren heen heb ik hier enorm veel geleerd. Hoe ouder je wordt, hoe meer je je focust op de techniek. Ze hebben me enorm veel zelfvertrouwen gegeven. Daarbij is het ook nog eens een héle leuke groep." Zo voelt iedereen dat, volgens Patricia. "De kinderen zeggen vaak dat dit voelt als één familie. Ook nieuwe kinderen worden met open armen ontvangen."

Hard werken
Ondertussen heeft Jazz al flink wat ervaring opgedaan. Zo deed ze mee aan The Voice Kids en stond ze in 2018 in de finale van het Junior Songfestival met haar girlband REMIX. Vorige week kwam de nieuwe single van REMIX uit. "Het gaat heel goed, dat is echt heel gaaf. We willen op tour gaan. Ook al weet ik dat het lastig is om hier je baan van te maken, ik hoop dat ik hiermee door kan gaan.” Floor-Anne heeft daar wel vertrouwen in. "Jazz is hét voorbeeld van het hongerige talent dat we heel graag zien. Ze heeft altijd haar spullen op orde en oefent er hard voor. En je ziet: als je er hard voor werkt, kun je er komen."

Informatie
Het nieuwe 'zangseizoen' start tegelijkertijd met het nieuwe schooljaar. Repeteren gebeurt iedere maandag bij Kunst & Co. Volgspot hoopt de eerstvolgende productie in december weer neer te kunnen zetten. "En wie weet gaan we ons nog focussen op andere takken van talent", blikt Patricia vooruit.

Wil je meer weten? Kijk dan op de nieuwe website van de zangschool: www.stichtingvolgspot.nl.

Meer berichten