Lezing over Kunstbroeders Kruseman

  •   keer gelezen   Kunst en cultuur
UDEN - Kunsthistorica Marie Christine Walraven geeft woensdag 11 februari om 20.00 uur een inleiding op de tentoonstelling ‘Kunstbroeders’ die tot 15 maart te zien is in Het Jan Cunen Museum in Oss.

[image=298084]

Het schildersgeslacht Kruseman toont diverse telgen uit dit markante geslacht, dat niet alleen kunstenaars heeft voortgebracht, maar ook onder anderen de bekende Haarlemse uitgever Arie Cornelis Kruseman (1818-1894) en de feministe, schrijfster en actrice Mina Kruseman (1839-1922). De kunstenaars Cornelis (1797-1857) en Jan Adam Kruseman (1804-1862) behoren tot Nederlands meest gerenommeerde kunstenaars van de negentiende eeuw. Ze schilderden grootse historiestukken, zowel op het gebied van de Bijbelse als de vaderlandse geschiedenis, en prachtige portretten. Niet alleen legden zij de leden van de gegoede burgerij vast, ook koning Willem I en II behoorden tot hun clientèle.
De in Brussel woonachtige Fredrik Marinus Kruseman (1816-1882), leerling van “de prins der landschapschilders” Barend Cornelis Koekkoek, schilderde zeer gedetailleerde romantische zomer- en winterlandschappen. Een generatie later ontstonden vlot geschilderde marines van Jan Theodoor Kruseman (1835-1895)en krachtige etsen op groot formaat van Hendrik Dirk Kruseman van Elten (1829-1904).

Walraven
Kunsthistorica Marie Christine Walraven studeerde kunstgeschiedenis in Leiden. Nu heeft zij reeds een jarenlange ervaring in het verzorgen van lezingen en cursussen, onder andere bij De Muzelinck in Oss . Zij heeft, zoals zij zelf zegt: "letterlijk het mooiste vak ter wereld".

Kaarten zijn te koop via www.bibliotheekuden.nl én in alle vestigingen van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en kosten € 5 voor bibliotheekleden en € 7 voor niet leden.
Meer berichten