Afbeelding

Monument van bomscherven op vliegbasis

Kunst en cultuur 46 keer gelezen
VOLKEL - Op vliegbasis Volkel heeft vorig jaar een fikse baanreconstructie plaatsgevonden. De hoofdbaan werd in zijn geheel verwijderd en een grondig bodemonderzoek uitgevoerd. Dit leverde zowel onder, als net naast de baan het nodige aan oude bommen en bomscherven van afgeworpen bommen uit de tweede wereldoorlog op. Van een aantal grote bomscherven is een fraai monument gemaakt. Het werd door de vorige commandant vliegbasis, kolonel-vlieger Peter Tankink, onthuld tijdens de traditionele afscheidsronde langs squadrons en afdelingen. Conclusie, Uden is een monument rijker!

[image=297863]

Door Gerard van der Hoeven, medewerker Traditiekamer Typhoon

De explosievenopruimingsdienst is best druk geweest om alle gevonden restanten onschadelijk te maken. De grote scherven gaven een goede indruk van het formaat bom dat werd afgeworpen. De Sectie Infrastructuur Beheer zag hier een toegevoegde waarde in relatie tot de geschiedenis van vliegbasis Volkel. Na afronding van de baanreconstructie werd besloten iets met deze scherven te doen. Om die reden werd contact gezocht met een lokale kunstenaar, Juul Baltussen uit Westerbeek, gemeente St. Anthonis. Wensen werden kenbaar gemaakt en Juul gaf advies. Tijdens dat overleg en na bezichtiging van de scherven is het idee ontstaan voor het huidige monument.

Wachter
De scherven vormen gezamenlijk een wachter/krijger die op wacht staat. De wapenspreuk van vliegbasis Volkel is; “Gestaag Gespannen”. De wachter met de boog, symboliseert de functie van de vliegbasis in relatie tot het bewaken van onze vrede en veiligheid in binnen- en buitenland. Op nationaal gebied geldt hetzelfde en moet u denken aan de 24/7 ‘wachters’ in de vorm van de Quick Reaction Alert (QRA) dienst. Om de verbinding met de baanreconstructie te maken en de symboliek van de vliegbasis terug te brengen is een klinkerverharding met het patroon van de oude Duitse baan aangelegd in het verlengde van de wachter. De gebruikte klinkers zijn ook onder de vorige, betonnen baan gevonden en afkomstig van diezelfde oude Duitse baan. Het beeld is vrijwel helemaal opgebouwd uit de gevonden scherven. Om de historische waarde te bewaren zijn de meeste scherven qua vorm gelijk aan de gevonden toestand.

Het monument is geplaatst naast de Traditiekamer van vliegbasis Volkel en vanwege die plaats niet zomaar te bezichtigen. Bezoekers aan de Traditiekamer worden wel in de gelegenheid gesteld het monument te bekijken. De Traditiekamer is open voor publiek op de 1e en 3e vrijdagmiddag van de maand vanaf 14.00 uur. Maak drie dagen van te voren een afspraak via: 0413-276135, of kijk voor nadere informatie op de website www.Defensie.nl, vervolgens vliegbasis Volkel, geschiedenis. Toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

[image=297862][image=297861][image=297859][image=297860]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant